Jó is lenne

Kedves ismerős Facebook oldalán mered az arcomba a kép: tedd le bátran, nem kell cipelned a múltadat, a félelmeidet, mások véleményét, mások problémáit. A kép alatt egy elgondolkodtató komment, “jó is lenne”. Három szó, ami mindennél többet elmond a már-már passzivitásba torkolló reményvesztettségről. 

Lerakni a felesleges terheket, amik nemcsak visszahúznak, lenyomnak, de láthatatlanná teszi az utat magunk előtt, az vajon kinek a felelőssége? Azé, aki folyamatosan pakolja ránk, vagy a miénk, akik rogyadozó, remegő lábakkal is kapaszkodunk a pusztító súlyokba, mert azokkal együtt érezzük magunkat biztonságban? Vajon milyen lenne a kilátás, ha mindent ledobnánk? Miért rettegünk könnyedén, terhek nélkül élni? 

Az egész pont olyan, mint amikor nyaralni mész. Nem indulsz úgy városnézésre vagy a tengerpartra, hogy tolod-húzod magaddal a telepakolt bőröndöt. Amint megérkezel, alig várod, hogy megszabadulj tőle, hogy kipakolj belőle, aztán nyugodtan ott mered hagyni a szobádban, és élvezed, hogy könnyű és könnyed vagy. 

A hétköznapokban miért kapaszkodunk a bőröndjeinkbe? Miért engedjük, hogy mások véleménye, hogy a saját beszűkült gondolataink határozzanak meg? Miért engedjük, hogy a szokás uralja az életünket? A megszokás veszélyes. Biztonságos, de veszélyes. A megszokása egy cselekvésnek, egy helynek, egy ritmusnak, egy újra és újra ismétlődő gondolatsornak ismerőssé teszi ugyan a környezetet, látszólag veszélytelenné a mindennapokat, mégis elválaszt attól, ami az élet esszennciája: az újtól. Az ismeretlentől. 

Jó is lenne – három szó, ami csakis a saját korlátaidat jelöli. A saját félelmeidet, a saját bénultságodat, saját magad visszatartását. 

Jó lenne letenni a terheket? Tedd le!

Jó lenne látni? Nyisd ki a szemed!

Jó lenne szabadnak lenni? Szabadítsd ki magad!

A múltadtól, a félelmeidtől, mások véleményétől és mások problémáitól nem mások tudnak megszabadítani, hanem csakis te magad. 

És ez nemcsak jó is lenne, hanem jó.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Bárcsak

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry