Jóga

Jóga
Van abban némi irónia, hogy életemben először egy exem exénél jártam jógaórán. Fogalmam sem volt róla, hogy mire számíthatok, még csak erős vonzalmat sem éreztem, fiatal is voltam, szóval igazából csak engedtem, hogy megtörténjen velem.
Próbálgattam otthon is gyakorolni, ami – így visszatekintve – arra volt elég, hogy kapcsolatban maradjak ezzel a varázslatos életmóddal.
A szülés utáni depresszióm alatt fordultam komolyabban az ászanázáshoz, majd a gyógyulásom után egészen komolyan érdekelni kezdett a jóga világa, aminek a vége az lett, hogy 2017-ben megszereztem a vinyasa flow oktatói képesítést.
A covid alatt kezdtem rendszeresen oktatni, előbb csak online, majd az Útközben Jóga óbudai stúdiójában, innen pedig 2022 novemberében az Amasole Jógastúdióba vitt az utam, melynek végleges bezárásának köszönhetően találtam meg a helyemet. A Római Kert Jógastúdió az a hely, ahol oktatóként végre igazán önmagam lehetek.
Csoportos és privát órákat ugyanúgy tartok, mint online gyakorlást vagy jógaműhelyet.
Tapasztalataim szerint mindezek együttes és rendszeres gyakorlása vezethet egy másfajta élethez. A csoportos órákon a semmihez sem fogható dinamika és energia, a privát órákon az osztatlan figyelem, a jógaműhelyeken a specifikusság, az online órákon pedig a könnyű elérhetőség segíti a haladást.
Gyakorlóimnak rendszeresen hangsúlyozom, hogy a jóga nem csodaszer, a jóga nem oldja meg helyettünk az életünket, de segít abban, hogy minél közelebb kerüljünk magunkhoz, magunkon keresztül pedig a megoldásokhoz.
A vinyasa flow egy dinamikus jógairányzat, melyben légzésritmusra áramlunk egyik ászanából a másikba, hogy alkalmazkodni tudjunk az élet áramlásához.

Csoportos óra

Ha még soha nem jógáztál, és úgy érzed, eljött az idő, hogy kipróbáld, és szeretsz is közösségben mozogni, akkor a csoportos órák neked valók. Hihetetlen energiák mozdulnak meg, ráadásul a legtöbb helyen összeszokott, de nyitott társaság jön össze gyakorolni óráról órára. Minden alkalommal más-más tematika alapján összerakott gyakorlásra számíthatsz.

Tematikus vinyasa flow óráimon különösen figyelek arra, hogy ne csak ászanák egymás utánja töltse ki a 90 percet, hanem komoly belső munkával egyre közelebb kerülj önmagadhoz. Minden óra egy mentális vagy fizikális téma köré épül, ennek köszönhetően nem csupán testmozgáson veszel részt, hanem valóban jógázol.

Fix óráim minden héten hétfőn és szerdán 17 óra 15 perckor kezdődnek aa Római-Kert Jóga stúdiójában (Óbuda, Nánási út 30.), a stúdió oldalán előzetes bejelentkezés szükséges az órákra, amihez a linket feljebb, a csoportos órák leírásánál találod meg.

Időpont: minden héten hétfőn és szerdán 17:15
Helyszín: Római Kert Jóga és Életmódközpont, Budapest, Nánási út 30.

Privát óra

Előfordulhat, hogy kényelmetlenül érzed magad a csoportos órán, nem szeretnél társaságban gyakorolni, mert nem tudod, mi vár rád, esetleg úgy érzed, hogy semmit nem tudsz majd és mindenki téged néz (nem így van :)). Ebben az esetben kifejezetten ajánlom a privát gyakorlást, ahol csak te vagy, ahol jobban el tudunk mélyülni a gyakorlati és az elméleti tudnivalókban is, ahol személyre és testre szabottan jógázhatunk.

Időpont:
Helyszín:

Gyász jógával

Magyarországon egyedülálló módszert dolgoztam ki a gyász feldolgozására, természetesen a jóga segítségével. A mozgásterápia bármilyen formája, legyen szó táncról, futásról vagy egyszerű edzésről alapvetően rengeteget segít a lelki és pszichés stabilitás megteremtésén, a jóga viszont nemcsak tudattalan érzelmi blokokkat old fel, hanem mindig éppen azt adja, amire a gyászolónak szüksége van: az elengedés megtámogatására, a nyugalom megteremtésére vagy a belső erő felébresztésére.

Kizárólag privát órákon elérhető a módszer, hogy a meghitt közeg a legnehezebb pillanataidban is meg tudjon tartani.

Időpont:
Helyszín:

Elengedés jógával

A gyászhoz hasonlóan itt is a jóga segítségével éljük meg az elengedést. A jóga ebben az értelemben nem csak az ászanázást jelenti, hanem a jógafilozófia értelmezésével és alkalmazásával segítek közelebb kerülnöd a ragaszkodás- és vágymentes élethez. Szintén privát órákon alkalmazható a technika, de elvonulásokon, táborokban és műhelymunkákon egy csoport tagjaként beleláthatsz a folyamatokba.

Időpont:
Helyszín:

Egyéni csomag

Ahhoz, hogy az életedben felmerülő újabb és újabb kihívásokkal, problémákkal és bosszúságokkal szilárdan tudj szembenézni, folyamatosan úton kell lenned. Nincs olyan, hogy a személyiség elkészült, nincs olyan, hogy nincs több megdolgoznivaló. Az egyensúly megtartásához megállás nélkül dolgoznod kell magadon - az ehhez szükséges támogatást egyénre szabott csomagban kapod meg. Ez jóval túlmutat óradíjas konzultációkon és privát órákon, itt egy új életmód alapjait segítek, segítünk lefektetni.

Időpont:
Helyszín:
Szabadtéri jóga

Szabadtéri jóga

A jóga nem szezonális, önmagunkkal foglalkozni nem csak szeptembertől áprilisig tart. Tény ugyanakkor, hogy a tavaszi-nyári időszakban jobban esik a szabadban gyakorolni, van is egy különleges energiája a vízparton, erdő szélén, egy réten vagy csak egy parkban eggyé válni a természettel. Áprilistól szeptember elejéig különböző és változatos helyszíneken, például a Balaton partján tartok szabadtéri órákat, hogy egyszerre érezhessük a levegő érintését, a Nap simogatását, a földet a talpunk alatt. A szabadtéri órák helyszínét és időpontját keresd az „Események” menüpont alatt!

Copyright 2022, Anett Kőváry