Szomorú szombat

Szombat van megint. Kiránduláshoz kicsit borongós, de még mindig aranysárga az idő. Álmodni sem lehetne szebbet a hegyet borító tarka erdőnél, minden alkalommal rácsodálkozom a mesés őszre, amikor az utat ölelő fák alatt autózom. Semmittevős, gyertyagyújtós, egész nap pizsamában kuckózós, lusta szombat van megint.
A hatodik szombat azóta, hogy nincs anyám. Hat hét alatt annyiféle érzelem járt a lelkemben, ahány színű az őszi erdő a hegyen. Voltam belül fájdalomtól mélybordó, szeretettől napsárga, félelemtől dióbarna, dühtől vöröslő. Annyi gondolat sétált át az agyamon, ahányféle őszi falevélből áll az avar. Időnként száraz szél zúg a szívemben, máskor nyirkos köddel teli, de csak ritkán ragyognak fel odabent az alacsonyról érkező napsugarak.
Talán ősszel a legszebb meghalni. A természettel együtt elmúlni. Kicsi élet van még a világban, a föld sem fagyos még a temetéshez. Legalább az erdő éljen még kicsit, ha már az ember halott. Meg a gyászólónak is könnyebb az ősszel közösen búcsúzni.
Mert hogy milyen a gyász? Kiszámíthatatlan. Pont, mint az őszi időjárás. Egy nyugodt nap után lehet, hogy egy újabb nyugodt nap jön, de az is előfordulhat, hogy vihar robban. Zokogással, bedugult orral, erőtlenséggel kísért vihar. Egyik nap vigasztaló szavakra vágyik az ember, másnap pokolba kíván minden okoskodást. Egyik nap a szemét nyitni sincs kedve, másnap kimozdítaná a földet a helyéről. Egyik nap végignevetve telik, a másikon szó se csendül.
Aztán jön a szombat. Az összes nap közül a legszomorúbb. Nem, nem a vasárnap, az nem annyira szomorú, az inkább végtelenül fájdalmas. A szombat szomorú. Könnyebb persze, amikor a lányom telecsipogja a házat, de amikor egyedül vagyok, az összes felszabadító, kínzó, megható és megnyugtató gondolat egyszerre harsog a fejemben. Mint mikor egy erős fuvallat lefújja a nagyobb ágakról az összes levelet.
Aztán ki tudja, a következő nap milyen lesz.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry