A saját küzdelmes, tanulságokkal teli utam…

A saját küzdelmes, tanulságokkal teli utam sokkal rövidebb és kevésbé kanyargósabb is lehetett volna, ha valaki hamarabb megismertet azzal a csodálatos kinccsel, amit jógának hívnak…

…ha valaki elmondta volna, hogy anyaként nem kell tökéletesnek lennem, nem kell percre pontosan szoptatnom, grammra kimérve hozzátáplálno, ha elmondták volna, hogy nem kell az anyaság minden percét élvezni, hanem lehetek szomorú is benne, ha nem kellett volna a szülés utáni depresszióm miatt szégyenkeznem… Ha lett volna valaki, aki elmagyarázza, hogy az ösztöneim minden szakkönyvnél megbízhatóbbak, hogy semmi baj nem lesz, ha együtt alszom a gyerekemmel, és akkor sem, ha külön, ha elmondták volna, hogy ezt a felelősséget soha nem lehet megszokni, és ha tudtam volna, hogy a jóga segít, akkor nem kellett volna tíz évnyi önismereti munka, terápia, és saját gyakorlás ahhoz, hogy eljussak oda, aki most vagyok: egy szabadon élő, érzéseit és gondolatait uraló, boldog anya. Akinek időnként vannak pocsék napjai is.

Így viszont, a rengeteg tapasztalatnak köszönhetően már abból tudom, hogy mi az elakadásod, ahogy a szőnyegre állsz. Az elmúlt években több ezer privát és csoportos jógaórát, tucatnyi workshopot és tizenöt jógatábort tartottam. Jellemzően olyan emberekkel, főleg anyákkal találkozom, akik az enyémhez hasonló szenvedéstörténettel küzdenek. Ahogy beleállsz az ászanákba, azonnal tudom, hogy megfelelési kényszer gyötör-e, vagy a kontrollt engeded el nehezen, esetleg jellemző rád az alibizés, vagy épp a figyelmet igényled.

Ott vagyok, ott leszek melletted. Vezetlek, pontosabban mutatom az utat, de azon neked kell végigmenned.

MUTASD A RÉSZLETEKET!

Legutóbbi bejegyzések

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry