Légy a magad legjobb anyja

Anya vagy. Alázattal szolgálsz, ahogy írtam már korábban is. Aggódsz élethosszig. Többet tanulsz magadról, mint eddigi életedben bármikor. Egyik nap kételkedsz, másik nap hiszel – magadban és a gyerekedben, gyerekeidben egyaránt. Ők mindig hisznek és bíznak benned. A legrosszabb napodon is istennőként tekintenek rád. Anya vagy, biztonság vagy. 

Anya vagy. Időnként bizonytalan, máskor határozott. Titokban sírsz időnként, de van, hogy már nem is akarod elrejteni a könnyeidet. Egyszerre van benned káosz és rend. Minden egyes nap úgy érzed, ennél jobban már nem lehet szeretni a gyerekeidet, aztán másnap még jobban szereted őket, mint egy nappal korábban. Máskor úgy érzed, csak még egy szót szólnak és az összes idegszálad elszakadt. Nem azért, mert rossz anya vagy, vagy mert ők rossz gyerekek. Csak fáradt vagy. 

Anya vagy. Kimerült, mégis odaadó. Áldozatkész és gondoskodó. Minden erőddel azon vagy, hogy a lehető legjobb anya légy, és amikor úgy érzed, nem sikerül, bántod magad. Pedig a gyereked minden pillanatban a legjobbnak tart. Nem akarna más anyát magadban. Ezer közül megismered az illatát, a bőre finomságát, az összes csacska fogát, minden titkos anyajegyét látod magad előtt, ha behunyod a szemedet. 

Anya vagy. Titkos szövetséged van a gyerekeiddel. Viccek, amiket csak ti értetek. Cinkos összekacsintások, egyetlen hangsúly, amiből mindent ért. Ragaszkodsz hozzá, mert tudod, hogy egyszer el kell engedned, talán már el is engedted. De a kötelék ott van köztetek, azt sem továbbtanulás, sem kamaszkor, sem egyetem, sem kollégium, sem kapcsolat, sem házasság, semmilyen karantén, járvány és vírus nem tudja elvágni. 

Anya vagy. Áldozatot hozol azóta, hogy a gyereked megfogant benned, vagy azóta, hogy örökbe fogadtad. Anya vagy, csodálatos és erős. A legfontosabb bástya vagy, erőd, támaszpont, testőr és hadsereg egyszerre. Anya vagy, néha kimerült, elcsigázott, fásult. De nem vagy szörnyeteg. Néha artikulálatlanul üvöltő, igazságtalan, túlreagáló, saját magát is bosszantó, talán néha a saját anyád legrosszabb arca néz vissza rád a tükörből. De te nem ő vagy. 

Anya vagy, elfáradhatsz. A fejedben az egész havi bevásárlólista, digiovi és digisuli órarend, otthoni teendők, a saját munkád, minden családtagod magánélete és problémái, megoldási forgatókönyvek tucatjai, a telefonszámla és a kötelező biztosítás befizetésének határideje, a gyereknapi ajándékok beszerzőhelyei. 

Anya vagy, kell, hogy lazíts néha. Ülj le a szőnyegre, legózz velük. Rajzolj velük. Rajzold le a gyerekkorodat, rajzold le a mezőt, a házikót, amit utoljára talán oviban rajzoltál. Ülj le a kanapéra, bújjatok könyveket együtt. Nézzetek mesét, szundikálj, ha jólesik. 

Anya vagy. A legjobb. Légy saját magad legjobb anyja is.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry