Így készül a személyre szóló asztrológiai elemzésed

Az asztrológia tudománya jóval túlmutat a hétköznapi, általános elemzéseken. Nem vagyunk egyformák, különböző energiák hatnak ránk, különbözőképpen éljük meg a csillagjegyeket és a bolygók energiáit. Nem lehet egyforma két, ugyanabban a csillagjegyben született ember, hisz más a holdjegye, más az aszcendense és másképp helyezkednek el a bolygók a születési képletében, azaz a horoszkópjában. De mi is valójában a horoszkóp? Nézzük, milyen információkat tudhatsz meg egy asztrológus segítségével.

Születésünk pillanatában a bolygók egy adott pozíciót foglaltak el az univerzumban. Minden égitest haladt a maga tempójában, míg édesanyád vajúdott veled, és akkor is, amikor már bent voltál a szülőcsatornában. Az asztrológia szerint a lélek az első levegővétellel érkezik meg a Földre, tehát az első, önálló lélegzetvételünket tekintjük születésünk pillanatának. Abban a másodpercben, amikor ez megtörtént, képzeld azt, hogy készült egy fénykép a csillagrendszerünkben lévő összes égitest aktuális pozíciójáról. Ez a te születési képleted. 

A “horoszkóp” nem merül ki annyiban, hogy bak, bika vagy rák csillagjegyben születtél, épp ellenkezőleg. Sokkal részletesebb információkat tudhatsz meg önmagadról annál, mint amit elsőre gondolnál. Az asztrológiában eleve nem létezik a csillagjegy fogalom. Napjegyünk van, nem csillagjegyünk. 

Hogy néz ki a születési képleted? 

Képzelj el egy nagy kört, majd felezd el vízszintesen és függőlegesen is, mintha egy tortát kezdenél el szeletelni. A vízszintes tengely bal oldalán található az aszcendens, vagyis az a jegy, amely felkelőben volt a születésed pillanatában. A tengely jobb oldalán található a deszcendens, vagyis a lenyugvó pont. Az a jegy, mely a horizont alá bukott akkor, amikor fellélegeztél. A függőleges tengely horizont fölötti része mutatja az életcélodat (MC, azaz Medium Coeli, vagyis az égbolt közepe), alsó része, a horizont alatti rész (Imum Coeli, vagyis az ég alja) pedig a  gyökereidet és az életvég minőségedet. Most képzeletben oszd fel a 4 cikkelyt további 3-3 részre. A végeredmény egy 12 szeletes torta lesz. A 12 cikkely, vagyis 12 ház, 12 különböző életterületet jelöl. A bolygók ezekben a tortaszeletekben helyezkednek el aszerint, ahogyan a születésed pillanatában álltak az univerzumban. Tegyük fel, hogy 1986. február 8-án születtél, este 19 óra 31 perckor. Abban a pillanatban a Nap a vízöntő csillagkép 19. fokán állt, a Hold a vízöntő 16. fokán, a Mars a Nyilas 3. fokán és így tovább. A bolygók házakban való elhelyezkedése szempontjából szükséges tudnod a születésed pontos helyét, hisz másképp látjuk az eget Budapestről, másképp Reykjavikból és másképp Sydneyből, tehát a Nap bár mindenütt a vízöntő 19. fokán állt, más-más életterületen fejti ki hatását.

Így néz ki a példában szereplő adatok alapján készült születési képlet

Mit jelképeznek az asztrológiai házak?

A horoszkópod 1-es háza az életutadat, az egódat, vagyis téged mutat az anyagi, fizikai valóságban, hisz az aszcendens tengellyel kezdődik. Az aszcendens pedig nem más, mint a te maszkod, melyet a világnak mutatsz. A külső és belső tulajdonságaid javarésze. 

A 2-es ház mutatja az anyagi helyzetedet és azt, hogy miben vagy tehetséges, mivel tudsz a leghatékonyabban pénzt keresni. A 3-as ház a testvéreiddel, közeli rokonaiddal, a közvetlen környezeteddel (például szomszédaiddal, a bolti eladóval, a kocsmárossal stb.), az alsófokú tanulmányaiddal, kommunikációs képességeiddel és közlekedéssel kapcsolatos történésekkel hozható összefüggésbe. A 4. ház a családod, a gyökereid háza, az 5-ös a gyermekeidé, a szerelmeidé, a magánvállalkozásodé, a kreativitásodé és a szerencsédé, a 6-os a betegségekre való hajlamodat, az egészségi állapotodat és a hétköznapi szolgálatot jelképezi. A 7-es ház a deszcendens tengellyel indul. Ez a házastársad, a párod, élettársad háza illetve ide tartozik minden más emberrel, köztük a főnököddel, a tanáraiddal, az üzleti partnereiddel fenntartott kapcsolatod is. A 8-as ház a halál, az örökség, a szexualitás, az álmok, okkult képességek és a műtéteid háza. A 9-es a vallás, a hit, a filozófia, a magasabb szellemiség és a külföld háza, a 10-es a karrieré, a 11-es a barátoké, a segítőidé, támogatóidé illetve a globális tevékenységeké, a 12-es pedig az ezotéria, a spirituális tudás, félelmek, függőségek, valamint minden zárt tevékenység, háttérmunka háza, köztük a börtönöké, a kórházaké. 

Jegyek és házak

Minden házhoz hozzátartozik egy zodiákus jegy, mely megfeleltethető a ház témaköreinek. Az 1-es házhoz a Kos jel illik, hisz a kosok jelszava az “én vagyok”, itt vagyok a fizikai világban, jöttem, hogy cselekedjek. A 2-es ház a Bika háza, akit az anyagiak, a pénzügyi biztonság mozgat, a 3-as Ikrek jellegű, hisz hozzá tartozik a kommunikáció, a közlekedés a gondolkodás, tehát megfelel az alsófokú tanulmányaidnak, amikor megtanultál beszélni, írni, logikusan gondolkodni. A 4-es ház a Ráké, akinek mindene az otthona, a családja, akinek fontosak a gyökerei. Az 5-ös ház az Oroszláné, aki szenvedélyes, kreatív, aki szeret a saját lábán állni és vezetni. A 6-os ház a Szűzé, aki szereti a rendszeres munkát, a dolgos hétköznapokat, aki nem törekszik a vezetésre, számára ideális a hétköznapi szolgálat. A 7-es ház a Mérlegé, aki kapcsolatokat épít, ő a diplomata. A 8-as ház a titokzatos Skorpióé, aki rendkívüli szexuális energiával rendelkezik és foglalkoztatja az élet és a halál kérdése. A 9-es ház a Nyilasé, akinek mindene a hite, az optimizmusa, aki imád utazni, megismerni a világot, más szellemi irányzatokat. A 10-es ház a karrierista Baké, a 11-es a bohókás, társaságkedvelő, mindig nagy dolgokért tevékenykedő Vízöntőé, a 12-es pedig az univerzális időhöz alkalmazkodó, érzékeny, intuitív, segítő szándékú, rossz esetben szenvedélybetegségekkel küszködő Halak jegyé. 

Minden ház olyan színezetet kap, amilyen jegy hozzárendelődik a születési időpontod alapján. Ha mondjuk – az előző példánál maradva – 1986. február 8-án születtél este 19 óra 31 perckor, akkor az aszcendensed, azaz a felkelő jegy a szűz volt. Az 1-es ház, vagyis az életút és az egó háza a szűz jegy uralma alá kerül. A 2-es házat Mérleg tulajdonságok színezik, a 3-asat Skorpió, a 4-eset Nyilas, az 5-öset Bak és így tovább. 

Jegyek és bolygók

Minden zodiákus jegyhez hozzá lehet rendelni valamelyik bolygót. A Napot az oroszlánhoz kapcsoljuk, hisz energikus, tüzes, lendületes, forrófejű, vezető, kiáradó személyiség, tele energiával, akár a nap. A Hold a Rák jelhez kapcsolódik, mely befogadó, érzékeny, gondoskodó, többek között az anya és a gyermek analógiája kapcsolódik hozzá. A Merkúr a kommunikáció, közlekedés, gondolkodás bolygója, tehát az ugyanennek megfelelő Ikrek és Szűz jegyhez kapcsoljuk. A Vénuszhoz tartozik a szépség, a harmónia, a békeszeretet, a szerelem, az életélvezetek, így tökéletesen passzol a bikákhoz és a mérlegekhez. A Mars tüzes, tettrekész, türelmetlen, erőszakos, féktelen, akár a kosok. A Jupiter bölcs, a hit és a nagy szerencse bolygója, tehát a Nyilassal áll összefüggésben. A Szaturnusz rideg, kemény, szigorú, szívós, mely tulajdonságoknak leginkább a bakok felelnek meg. Az Uránusz különc, más, energikus, csöppet sem hétköznapi, így a vízöntőket uralja. A Neptunusz ködös, bizonytalan, művészi, akár a Halak, a Plútó pedig szexuálbolygó, élet és halál ura, maga a végletesség és végzetesség, tehát a Skorpiókra van hatással. 

Mit jelképeznek a bolygók a horoszkópban?

Bár földi léted alatt a zodiákus mind a 12 jegye megjelenik valamilyen formában az életedben, hisz minden életterületedet egy-egy jegy tulajdonságai befolyásolják, karakteredre elsősorban 3 jel gyakorol hatást: a napjegy, a holdjegy és az aszcendens jegye. 

Napjegy

A Napjegyet a köznyelv csillagjegyként ismeri. Ez az a jegy, amit ebben az életben tanulunk és a lehető legmagasabb szintre kell fejlesztenünk. Amelyik életterületen áll a születési képletedben, azon a területen tudsz ragyogni, csillogni, akár a Nap. 

Holdjegy

A Hold a lelkivilágodat, a lelki beállítottságodat szimbolizálja a horoszkópban. A rák lélek érzékeny, gondoskodó, befogadó, a szűz lélek dolgos, szorgalmas és precíz, a bak lélek fegyelmezett, kitartó, kemény, a halak pedig rendkívül intuitív. Amelyik életterületen áll a Hold, ott ösztönösen szorongunk, félük valamitől. 

Aszcendens

Az aszcendens a külső és belső tulajdonságaid javarészét jelöli, azaz ahogyan megjelensz a külvilágban, amilyen arcot mutatsz a világnak. Az asztrológia tudománya szerint az aszcendens jegyét már éltük előző életünkben, jól tudjuk használni, ezért van az, hogy sokakra sokkal inkább jellemző az aszcendensük jegye, mint a Napjuké. Ez érthető, hisz a Napot még tanuljuk, az aszcendenst viszont már ismerjük. 

A feladatod azonban nem az, hogy az aszcendensed szerint élj. Használhatod a képességeit, eszközeit, de nem kell fejlesztened, csiszolgatnod. Azt a Napjegyeddel kell megtenned. 

A karakteredet befolyásolhatják az aszcendens tengelyen elhelyezkedő illetve az 1-es házban helyet foglaló bolygók is. Akinek például szűz az aszcendense, de 1-es házában helyet kapott a Hold, mely a Rák jegy uralkodója, akkor szűz aszcendense rák tulajdonságokkal egészül ki. Vagy ha aszcendense szűz, de az aszcendens tengelyen “ül” a Jupiter, akkor szűz karaktere a Jupiter jegyével, azaz a Nyilassal egészül ki. 

Mit szimbolizálnak a bolygók a születési képletedben?

A Merkúr a gondolkodás, a kommunikáció és a közlekedés bolygója. Születési képletedben elfoglalt pozíciója jelzi hogyan gondolkodsz, hogyan kommunikálsz másokkal, milyen a mentalitásod a közlekedésben. Ha a Merkúr a kosban állt, amikor születtél, valószínűleg nem gondolkodsz, mielőtt beszélsz, ezért akaratlanul megbánthatsz másokat. Ami a szíveden, az a szádon. Hevesen, gesztikulálva csevegsz, gondolataid energikusak, a közlekedésben pedig kissé agresszív vagy. Ha a Merkúr a bakban járt, amikor világra jöttél, akkor valószínűleg alaposan átgondolsz mindent, mielőtt cselekszel, pontosan, precízen kiszámítod kinek, mikor, mit és hogyan fogsz mondani. Megfontolt és határozott kommunikáció jellemez. Ha Halak jegyben állt a Merkúr, akkor nehezen megy a racionális gondolkodás, ugyanis érzelmeid elmossák, elködösítik a gondolataidat. Ugyanakkor kreatívan, művészien fogalmazol, nagyon szépen tudsz írni és beszélni másokkal. 

A Vénusz a szerelmet, az anyagiakat, a nőiességedet jelképezi illetve azt, hogy mit jelent számodra a harmónia. Férfiak képletében a Vénusz pozíciója árulkodik az ideális nőtípusról. Ha a Vénusz a mérlegben állt amikor születtél, akkor a szerelemben nem vagy énközpontú, neked nem elég az, ha neked jó, szükséged van a társad kielégülésére is. Otthonod takaros, egyszerű, letisztult, szép otthon. Ha a Vénusz a skorpióban állt, akkor titokzatos és tüzes szerető vagy, nagyon szereted a szexet, szélsőséges esetben akár nimfomániás is lehetsz. 

A Mars a cselekvőképességedet, a fizikai erődet, tettrekészségedet, erőszakosságra való hajlamodat szimbolizálja. Egy kos mars nagyon erős, tűzön-vízen keresztülviszi az akaratát, alsó szinten nem riad vissza a bántalmazástól, erőszaktól sem. A rák Mars gyenge, vizes mars. Nem annyira határozott, cselekvőképes, mint egy kos vagy oroszlán Mars. Az akaratát leginkább otthon, a négy fal között tudja és szereti érvényesíteni. 

A Jupitert a nagy szerencse bolygójának nevezzük az asztrológiában (fortuna maior). Azon az életterületen, ahol áll szerencsésnek, áldottnak és optimistának érezheted magad, mindig hiszel a pozitív végkifejletben. A Jupiter általában mindent felnagyít, kitágít, megsokszoroz, ezért bizonyos esetekben hajlamosíthat akár az elhízásra illetve a sejtburjánzásra is. Amelyik életterületen a Szaturnusz áll, ott kell számítanod a legnagyobb nehézségekre, ott lesz szükséged kitartásra, alázatra, szorgalomra, azzal az életterülettel kell a legtöbbet dolgoznod életed folyamán. Ha például a kos jegyében áll, a munka területén, akkor az önérvényesítéssel, akaratod érvényesítésével vannak feladataid a munkahelyeden. Lehet, hogy hagyod magad kihasználni, hogy kevesebb pénzt keresel a kollégáidnál és ezt nem mered szóvá tenni. Ha a bakban áll, a karrier területén, akkor meg kell tanulnod az alázatot, a szorgalmat és a kitartást, mert csak ezekkel a tulajdonságokkal építheted fel a vágyott pályafutást. Ha a Nyilasban, akkor hitet és optimizmust vár tőled azon az életterületen, ahol helyet foglal. Ha például az 1-es házban áll, akkor nagyon sok nehézséggel szembesít téged az életutadon, vagyis úgy érezheted csupa megpróbáltatás az életed, mindig szembe kell nézned elsőre megugorhatatlannak tűnő akadályokkal. Ebben az esetben csakis hittel, reménnyel, optimizmussal a szívedben tudsz megküzdeni a feladatokkal és továbbmenni az úton. 

Az Uránusz a hirtelen változásokat jelzi a horoszkópban, a Neptunusz a művészi illetve a szenvedélybetegségekre való hajlamot, a Plútó pedig az átalakulási hajlandóságot, a változás elfogadásának képességét és az élet-halál kérdéséhez való viszonyulásunkat szimbolizálja. 

A horoszkópod nemcsak fantasztikus önismereti lecke, hisz nemcsak önmagadat ismerheted meg, hanem megtudhatod, hogy mik az életfeladataid, hogy melyik az az út, melyen a lehető legkönnyebben juthatsz el a céljaid felé. Megismerheted a téged leginkább mozgató célpontokat, tisztába teheted melyek azok a képességek, melyek segíthetnek az előrehaladásban és melyek azok, amelyek hátráltatnak.

Nincs két egyforma születési képlet, tehát nincs két egyforma ember sem. Mindannyian különbözünk valamiben másoktól, mindannyiunk más és más feladattal, illetve céllal érkezett a Földre, hogy aztán ennek a tudásnak a birtokában végül továbbrepüljünk egy másik életbe, talán ide a Földre, talán egy másik bolygóra, ki tudja.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry