A vad

Szinte kérlelve jajdult fel a hó a vadász bakancsa alatt. Két napon és két éjjelen át hullott szünet nélkül. Súlyos hó volt, rengeteg, nem a vizes, hanem a tapadós fajta. Az, amelyik szorosan bevackolja magát a vadászbakancs talpának mélyedései közé. Hiába a fehér jajveszékelés, a vadász újra és újra, és újra, mindkét lábával beletaposott a hótakaró gyönge lelkébe. Zihálni lett volna kedve, a kaptató próbára tette majdnem teljesen eldohányzott tüdejét, de a vad iránt érzett vágy elfojtotta teste minden, némánál kicsivel is hangosabb reakcióját. Nem érdekelte a hóesést elkergető fagy, amelyik úgy hasította ketté a felhős eget, mint az éles üvegtábla a puha ujjbegyet, nem érdekelte, hogy a tarkóján verejtékezett, nem érdekelte, hogy a lábujjai majdnem zsibbadtra fagytak, csak az erdő mélyén búvó vadra koncentrált. Trófeát akart, gyilkolni és birtokolni, élet és halál fölött akart rendelkezni. 

Ahogy a hatalomra gondolt, szorított egyet a fegyveren, majd hirtelen megállt. Jobb vállát egy fának vetette, felszisszenését a torkába rejtette, óvatosan széllel szembe fordult, a lassan hízó holdsarlóra pillantott.

Óriás robajjal törtek le az ágak, ahogy összesett. Simává lapult nehéz teste alatt a hópaplan. Észlelte maga körül a világot, látta az arcára bámuló, majdnem égsötét, egyszervolt lombokat, érezte a kezéről lecsúszó kesztyű helyén az éjszaka hidegét, azt is, ahogy a verejték helyett most a zsibbasztóan hideg hó cirógatta a tarkóját, érezte, ahogy egyre szűkebb a mellkasa a szívének, észlelte azt is, hogy nehezebben veszi a levegőt, a karját elnehezítő zsibbadást is érezte, a pillanat minden kristályában benne volt, mindent érzett, amit ember egy életben érezhet, összes örömét, boldogságát, keserűségét, csalódását, várakozását, dühét és haragját, de félelem után hiába kutatott. Nem érzékelte az időt, a jóleső nyugalmat tudatosította először.

Az erdőben feküdt, kedvenc erdejének kedvenc dombján, éjszaka volt és tél mindenütt, feküdt benne a mindent beborító télben, tél lett egy kicsit ő is, hideg, néma és mozdulatlan, élvezte a lassú megfagyást, nem akart máshol lenni, csak a vadat, a vadat szerette volna még egyszer, utoljára látni. 

Hát meghalok – gondolta. Szép itt meghalni, télen, a dombon, az erdőben. Elképzelte, ahogyan a hold egyszerre ezüstté és arannyá festi a fa tövében heverő testét, látta magát az erdő közepén ragyogni, látta magát ragyogva meghalni. Látta a feje fölött meztelenül nyújtózó fákat összerezzenni, mikor bagoly szállt le róluk, mosolyogva nézett az odalent terülő szóróra, nem látta, de pontosan tudta, hol és hogyan lapul a domb lábához. Újra az ég felé fordította a fejét, kezét a szívére tette, csak a vad, csak a vadat látnám még egyszer, utoljára – gondolta. 

Morcosan moccant a bozótos, elállt a szél, nem volt még ehhez fogható csönd az erdőn soha, december volt, meghalni félig nem, de decemberben mindenképp érdemes, szép hónap a meghalásra, kezével a fegyvert kereste a földön, vakon tapogatta a puha havat, tudta, érezte, hogy még utoljára látni fogja a vadat. Nem akart már ölni, sem élni, nem akart célozni, se lőni, látni akart csak, haldokolva, még utoljára, decemberben. A bozót felé nézett, ott állt előtte az utolsó kívánsága, indulóban lévő lelke, megállni készülő teste fölé magasodva, a sötétben kopaszan nyújtózó fákat eltakarva, ott állt a szarvasbika, hatalmasan, minden méltóságával, az erdő minden titkával, az összes tél összes hójával, decemberekkel agancsában, el nem lőtt lövésekkel a lábában, minden vad minden bölcsességével az orrában, ott állt hosszú évek minden vadászatával, minden menekülésével, minden életért küzdelmével, állt a hóban, nyugalomban, tudta, hogy ez most nem az ő halála, tudta, hogy mikor hallgathat magára, jobban ismerte az embert, mint az ember magát, jobban ismerte az erdőt, az életet a halált. 

Forró párával lehelt a vadászra, az meg boldogan nézett legdrágább álmára, vad lett ő is, a haláltól üldözött, majd a lelkét a hóra lélegezve, lőtt seb nélkül egy másik havas dombra költözött. 

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry