A kreatív halak, a mindent tudó vízöntő és a lassan tanuló bika – ilyen tanuló a gyereked a csillagjegye szerint

Bőven benne vagyunk már a nemrég indult tanévben, miközben messze az iskolakezdés a most még ovisoknak, viszont talán a gyerek korától függetlenül hasznos lehet, ha tudjuk: csillagjegye szerint mik az erősségei, gyengeségei. Ahogyan mindig, most is hangsúlyozzuk, ezek csak hozzávetőleges irányelvek, hiszen minden gyerek más és más, ugyanakkor nem véletlen, hogy a legtöbb halak kreatív, a vízöntők néha a tanárt is meglepik tudásukkal, a kosok pedig nehezen ülnek nyugodtan a helyükön. Tóth Brigi írása most is csak ízelítő, hiszen a személyiséget az aszcendens, a Hold jegy, és természetesen a környezet is befolyásolja. Ettől függetlenül érdekes és szórakoztató olvasmány.

Kos

Gyermeked mozgékony, aktív, sokkal jobban szeret az udvaron rohangálni, semmint a szobában magolni a szorzótáblát. Az iskolában valószínűleg a testnevelés a kedvenc tantárgya, ahol levezetheti energiáit. Biztosan jól fut, kiválóan teljesít az ügyességi feladatokban, a labdajátékokban, és szeret versenyezni társaival. Már kiskorában erős, sportos alkata van, ezért neki valószínűleg nem okoz gondot a kötélmászás, sem a fekvőtámasz. A többi órát nehezen viselheti, számára megerőltető 45 percet egy helyben ücsörögni, gyakran kéredzkedhet ki az óráról, vagy csak szimplán mocorog a széken, várva, hogy kicsengessenek. Otthon is nehezen tanul, általában csak akkor, ha kedve van hozzá, vagy tudja, hogy tétje van a lecke megírásának. A kos gyermek erős akaratú, határozott, ne lepődj meg, ha gyakran kerül összetűzésbe tanáraival. Őszintesége néha maró, kérdés nélkül mondja meg az osztályfőnöknek, ha valamiben nem ért vele egyet. Barátaiért tűzbe megy, nem hagyja bántani a gyengébbeket, igazi harcos kisgyerek. Ha szeretnéd, hogy könnyebben menjen neki a tanulás, előtte hagyd, hogy kimozogja magát, hogy levezesse felesleges energiáit, így simábban ül majd egy órát a könyvek fölött. 

Bika

Ne számíts arra, hogy 10 perc alatt megírja a leckét, mert az nem az ő asztala. Lassan tanul, sokszor molyol tanulás közben a játékaival, csak hogy húzza az  időt, ezért gyakran fordul elő nála, hogy végül nem írja meg a házi feladatot és fekete ponttal állít haza az iskolából. Ha azonban rá tudod venni a tanulásra, nem fogja elfelejteni a tanultakat, mert tudása stabil. Ne kényszerítsd semmire, mert makacssággal reagál. Hiába zárod rá a szobája ajtaját, ha nem akarja megtanulni irodalomra a verset, akkor nem is fogja. Szép íróeszközökkel, díszes füzetekkel és könyvborítókkal dobhatod fel a tanulás folyamatát, ugyanis az impozáns dolgok felkeltik az érdeklődését. Egyébként nagyon türelmes gyerek, az órákat nyugodtan üli végig, viszont nem célja, hogy ő legyen a legjobb, nem akar mindenből színjeles lenni. Testnevelés órán kissé lomha lehet, nem erőssége a mozgás, sem a gyorsaság, ezért nem szabad túlzott elvárásokat támasztani felé. Az iskolaköröket nehezen rója, szinte biztos, hogy az utolsók között ér célba. 

Ikrek

Gyermeked már az óvodában megcsillogtatja kommunikációs képességét: szeret verset mondani, énekelni, színészkedni, kedvel mindent, amiben kiélheti szereplési vágyát.  Aktív, mint a kos gyerekek, ezért ő is nehezen tűri a kötöttséget: könnyed, színes, szórakoztató oktatást igényel, akkor nagyon jó tanuló lehet. Ha tanára felkelti az érdeklődését, akkor együttműködő, jelentkezik, sokat kérdez, kíváncsi, viszont türelmetlen. Mindent azonnal akar tudni, ezért ha megtanulta leírni az „a” betűt, akkor gyakorlás helyett már menne is tovább a „b”-re, ezért sokszor le kell őt lassítani. Már előre megnézi a tankönyveit, hogy tudja milyen tananyag fog következni. Tudása sokszor felszínes, viszont feleléskor biztos, hogy kidumálja magát minden helyzetből. Ő az, akit a tanárok nem buktatnak meg, mert mindenre frappáns válasza van, még akkor is, ha nem készült fel. Tanulását segítheted azzal, ha felmondatod vele a leckét, a verseket, ugyanis beszélni, csillogni nagyon szeret. 

Rák

Talán neki a legnehezebb az első óvodai vagy iskolai nap. Szereti a megszokott környezetét, az otthonát, szülei jelentik számára a biztonságot, ezért nagyon sok idő kell neki ahhoz, hogy megbarátkozzon az új közeggel. Tanárának dolgoznia kell azon, hogy bizalmába férkőzzön, ha ez sikerül, onnantól kezdve a rák gyerek jó tanuló, mert szeret megfelelni annak, akit kedvel. Az első napok kellemetlenségét csökkentheted, ha hagyod, hogy magával vigye kedvenc játékát, ez megnyugtatja. Az is segítheti a beszoktatást, ha az első pár napban ott maradsz mellette az oviban vagy az első iskolai tanórán. Barátkozó, nyitott gyermek, aki gondoskodik pajtásairól, szívesen adja kölcsön nekik a ceruzáját, illetve segít nekik a tanulásban, ha valamit nem értenek. A kreatív órákat szereti a legjobban, köztük a rajzot és a technikát, ahol használhatja fantáziáját és kézügyességét. Ha sok ötöst kap, jól megy neki a tanulás, az első négyes után azonban lankad az egyébként is kevés önbizalma, ezért fontos megértetni vele, hogy a jegye nem tükrözi valós értékeit, és nem lehet mindenben tökéletes.

Oroszlán

A legerősebb kisugárzású gyerek a tanteremben. Minden osztálytársából kivált valamilyen reakciót: van, aki fél erős karakterétől, mások szeretnek mellette lenni, hogy menőnek érezzék magukat. Érdemes figyelemmel tartani, milyen vezéregyéniséggé válik: aki segíti társait, vagy aki uralkodni szeret rajtuk. Utóbbi esetben jobb meghúzni a gyeplőt, mielőtt beképzeltté, gőgössé és hiúvá válna. Az oroszlán gyereknek az a legfontosabb, hogy csillogjon, ezért szívesen tanul és mutatja be tudását tanárának. Amit nem szeret, az a monotonitás, a könyvek fölött görnyedés. Ő inkább megtanul mindent a tanórán, csak azért, hogy otthon ne kelljen ismét órákat ücsörögnie és vesztegetnie idejét. Leckeírás helyett inkább kreatív tevékenységeket folytat, rajzol, kézügyességét fejleszti, táncol, barátaival játszik. Ha tanárai elismerik tudását, minden órán felkészült lesz, mert szeret úszkálni a dicsőségben. Hajlamos ugyanakkor a lustaságra, ezért ha azt látod, hogy órán nem tud mindent megtanulni és otthon sem pótolja hiányosságait, akkor tedd vonzóvá számára a tanulást. Szereti, ha munkájáért cserébe kap valamit, ezért nyugodtan ígérhetsz neki játékot, édességet, az ajándékért hajlandó minden energiáját a leckeírásba fektetni. 

Szűz

Ha szűz gyermeked van, valószínűleg nagyon büszke vagy rá szorgalmáért. Neki az első a leckeírás, a tanulás, csak utána jöhet a játék. Meg akar felelni tanárainak, izgulhat, ha nem érzi magát felkészültnek. Vigyáz a tankönyveire, ceruzáira, iskolatáskájára, nagyon pedáns, tiszta gyermek. Élvezi a rendszerességet, gyorsan alkalmazkodik a 45 perces órákhoz, 10 perces szünetekhez, számára ugyanis a rendszer jelenti a biztonságot. Hajlamos túl sokat szöszmötölni egy tantárggyal, ha abból másnap dolgozatot írnak. Hogy ne érje kudarc, inkább bemagol minden mondatot szó szerint, ezzel azonban érdemes vigyázni, mert tudása nem lesz tartós. Valószínűleg nem szeret szerepelni, a középpontban lenni, sem felelni, mert szorongó természet, izgul, hogy megfelelően teljesít-e. Neki inkább a dolgozatírás a testhezálló számonkérés, mert van ideje átgondolni a tanultakat és nem figyelik osztálytársai árgus szemekkel, hogy mit csinál. Fontos, hogy vigyél rendszert a mindennapjaiba, legyen fix az ébredés és az indulás időpontja, ahogy az iskola utáni időtöltés is. A szűz gyerekek általában ügyesek matematikából és a többi reál tantárgyból. 

Mérleg

A tanárok gyöngyszeme, mindenki szereti. Kedves, békés, mosolygós gyermek, aki mindent megtesz azért, hogy tanárai elégedettek legyenek vele. Egyenlő időt szán a matematikára és a nyelvtanra, mert mindkét tanórán meg akar felelni. Fontos, hogy pozitív visszajelzéseket kapjon tőled és oktatóitól is, mert csak akkor tud gördülékenyen tanulni. Ha nem dicsérik, nem tanul. Szereti a szép dolgokat, mint a bika gyerekek, ezért vegyél neki minőségi füzeteket, ceruzákat, szép iskolatáskát, színes tolltartót. Már kicsiként nagyon jó a szépérzéke, ezért nyugodtan bízd rá a választást, szereti maga összeállítani iskolai kollekcióját. Otthon is akkor megy legkönnyebben a leckeírás, ha megvan a saját kis tanulószobája, a szép asztalkája szeretett ceruzahegyezőjével, radírjával, asztali díszeivel. A legtöbb mérleg gyermek a humán területeken tud a legjobban teljesíteni, illetve szeretik az olyan órákat is, ahol a művészi oldalukat bontakoztathatják ki, tehát a rajzot, a technikát és az ének-zenét is. 

Skorpió

A skorpió gyereknek nem való a hagyományos oktatási rendszer, mert kevés neki és túlságosan kötött. Ő szeret felfedezni, kutatni, önállóan szélesíteni a tudását. Örömet szerzehetsz neki mindenféle ismeretterjesztő könyvvel, melyeket szabadidejében is szívesen lapozgat, olvasgat, ennek köszönhetően már kiskorában sokkal többet tud, mint vele egykorú társai. Vannak időszakok, amikor tanulni akar és megállíthatatlan, záporoznak a piros pontok és az ötösök az ellenőrző füzetébe, máskor azonban makacsul ellenáll mindennek, amit a fejébe szeretnének verni tanítói. Harcos típus, ha valaki nem szimpatikus neki az osztályban, vagy valamelyik osztálytársa piszkálja, azzal verekedésbe is belemehet és általában ő győz. Szívós, nem törik könnyen a csontja, nem kell félteni semmitől, ő valószínűleg nem sokat fog hiányozni az iskolából megfázás miatt. Már korán érdeklődik a tabutémák iránt, úgy mint a halál és a szexualitás, ezért biológia órán valószínűleg ezek lesznek a kedvenc témakörei. A kémiát is szeretheti, mert izgalommal tölti el a kísérletezés, és annak felfedezése, hogy mi miért történik. 

Nyilas

Ha úgy érzi, semmi haszna nem származik a matematikából, akkor semmit nem fog tanulni, hiába kapja egymás után az intőket. A nyilas gyereknek fontos, hogy azt érezze, javára válik az, amit kötelezően el kell sajátítania. Szívesen ül a könyvek fölött, ám feltétlenül fontos neki, hogy érdekes, színvonalas és érthető legyen a tananyag valamint használni tudja azt a gyakorlatban is. Mindig optimista, ha nem írja meg a leckét, akkor is bízik a pozitív végkifejletben. Vagy elkéri valamelyik barátjától, vagy szimplán hisz abban, hogy tanára nem kapja rajta. Nagyon érdekli a világ, szereti a természetet, ezért valószínűleg a földrajz és a környezetismeret a kedvenc tantárgya. Aktív gyermek, szeret mozogni és a szabadban tanulni. Fontos, hogy azt érezze, nagy ember lehet belőle, ha sokat tanul, ugyanis mindig hatalmas álmai vannak, már gyermekként kacsalábon forgó palotáról ábrándozik. Fontos, hogy biztasd abban, hogy elérheti vágyait, de legyen tisztában azzal is, hogy mindezért dolgoznia kell. Hajlamos félbehagyni a tanulást, ezért érdemes kikérdezni őt, hogy megtudd, teljesítette-e kötelezettségeit. Ha hamar megtanítod vele, hogy a félmunka nem munka, akkor később komoly sikereket érhet el. 

Bak

A bak gyerek biztos, hogy nem megy el úgy az iskolába, hogy nincs kész a leckéje. Ha valamit elfelejtett megcsinálni, inkább megkér, hogy reggel ébreszd fel korábban és megcsinálja indulás előtt. Felelősségtudó, kötelességeit teljesítő gyermek, aki komolyan veszi a tanulást. Ha valami nem az erőssége, abból is igyekszik kihozni a maximumot, ha kell, magolással. Nagyon szeret dolgozni, számára nem megerőltető az otthoni tanulás. Szívesen vonul el a szobájába és készül a másnapi dolgozatra. Ha felkészültnek érzi magát, bátran jelentkezik felelésre is, nem zavarja, ha beszélnie kell. Szereti, ha munkájának megvan a gyümölcse, ha tanárai ötössel biztatják a további munkára. Egyetlen problémája, hogy már kicsiként túlságosan komoly, nehezen lazít barátaival a szünetekben. Szívesebben marad bent a tanteremben és eszi meg uzsonnáját miközben még utoljára átnézi a házi feladatát. A testnevelés nem az erőssége, de minden feladattal megpróbálkozik, megadja az esélyt a sikerre. Jó barát, társai felnéznek rá, megbíznak benne. Tanítsd meg őt a pihenésre, a szórakozásra, ugyanis hajlamos a nyári szünetben is dolgozni, ha kell neked segít a házi munkában, csak hogy hasznosnak érezze magát. Küldd el inkább játszani a barátaival, hogy megtanulja a lazítás képességét is, bár esélyes, hogy a játékot is túl komolyan fogja venni.

Vízöntő

A vízöntő gyermek sokszor tanítja tanárait kreatív megfejtéseivel.  Előfordulhat például, hogy matematika órán a megszokottól eltérő megoldási módot vázol fel, miközben megkapja ugyanazt a végeredményt, amit tanítója, aki jó eséllyel csodálattal nézi gyermeked fortélyait. Nem szereti a hagyományos oktatási rendszert, a kötöttségeket, mert neki mindig valamilyen más megoldáson jár az agya. A modern tantárgyakban jól teljesít, például az informatikában, mert érdekli a technológia. Nem szereti a szigorú számonkéréseket, a kötelező olvasmányokat, mert szabad szellemű, csak azt tanulja meg, amit ő akar. Egyébként nagyon okos, leleményes, csak meg kell találni számára a megfelelő oktatási intézményt. A hagyományos rendszerben általában ő az osztály bohóca, a különc, akit kiközösíthetnek más felfogása miatt, ezért egyedül érezheti magát. Szeret közösségben dolgozni, tanulni, ezért segítheted a leckeírását azzal, ha hagyod, hogy barátaival együtt tanuljon iskola után. 

Halak

Nagyon kreatív gyermek, akit elsősorban a humán tantárgyak érdekelnek. Szeret rajzolni, énekelni, fogalmazást írni irodalom órára és verseket tanulni. Erősen művészi beállítottságú, ezért nyugodtan irasd be különórákra, akár zongorázni szeretne, akár festeni, esetleg táncolni. Nyugodtan lehet szerepeltetni az iskolai rendezvényeken, mert gyönyörűen szaval, jól hangsúlyoz és elképesztő tehetséggel adja át a versek hangulatát. Ábrándozó természet, sokszor elmélázik órán, főleg akkor, amikor valami nem érdekli. Ilyenkor előszeretettel firkálgat a füzetébe vagy dudorászik magában. Nem szereti a szigorú tanárokat, megrémül tőlük, félelemben képtelen jól teljesíteni. Hiába tud mindent, ha tart a tanártól, egy szót sem tud kipréselni magából. Figyelj oda arra, hogy társaival jól kijöjjön, mert a kiközösítés, csúfolódás nagyon megviseli érzékeny lelkivilágát. Szüksége van arra, hogy az iskolát második otthonának tekintse, ahol jól és biztonságban érzi magát. Egyébként nagyon jó barát, segítőkész, mindenét odaadja azoknak, akiket szeret, akár a saját kárára is. Szívesen hallgat meséket, olvassa el a kötelező olvasmányokat és készít belőlük olvasónaplót. 

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry