Ilyen szülő vagy a csillagjegyed szerint – katonás kos, nagydumás ikrek, aggódó szűz

Minden szülő más és más, természetesen mindannyian csodálatosak vagyunk – csak máshogyan. Sok mindentől függ, milyen elvek mentén neveljük a gyerekünknek, kinek mi fér bele és mi nem, még adott jegyen belül is lehetnek eltérések, de az alap jellemvonások hasonlók lehetnek két bika és két skorpió között. Ezek – ahogy mindig leírjuk – csak a legjellemzőbb tulajdonságok, amiket nagyban befolyásolhat az aszcendens, a Hold jegy, meg persze a hozott minta is. Tóth Brigi aktuális írása viszont kedves kis tükörként megmutja erősségeidet, gyengeségeidet is, hogy tudj dolgozni magadon, és még annál is fantasztikusabb szülő legyél, amilyen most vagy.

Kos – A katonatiszt

Kos szülőként valószínűleg szereted megmondani a gyermekednek, hogy mit és hogyan csináljon. Otthonodban katonás rend uralkodik: tudja, hogy ha rosszat csinál, keményen megbünteted, leginkább egy kis házimunkával vagy rendrakással, amivel a felesleges energiáját is levezetheti. Szeretsz nehéz feladatot adni neki, amivel egyrészt hosszú ideig bíbelődik, miközben te teszed a dolgod, másrészt kitartást tanul. Téged nem zavar, ha rossz jegyet visz haza az iskolából, mert tudod, hogy az ellenőrző nem minden esetben tükrözi a képességeit. Ha igazságtalanságot érzel jegyeiben, kérdés nélkül állsz ki mellette, ha kell, harcba szállsz a tanárokkal. Nem szeretsz veszíteni, ezért neked játék közben azt kell megtanulnod, hogy nem mindig te vagy a győztes. Gyermekednek ugyanis sikerélményre van szüksége ahhoz, hogy egészséges önbizalma legyen. Vigyázz, hogy ne légy túlságosan keményfejű, ne csak az eszedre, hanem a szívedre is hallgass, ha a neveléséről van szó. Ne dorgáld meg anélkül, hogy megbizonyosodtál volna a vele történekről. Ha érzékeny lelkű gyermeked van, vigyázz a hevességgel, a kemény büntetéssel, mert szoronghat és azt érezheti, soha nem lesz olyan erős és magabiztos, mint te. 

Bika – A türelmes

Áldozatkész, kényeztető szülő vagy, aki mindenből a legjobbat szeretné megadni gyermekének. Lassan, lépésről-lépésre haladsz a neveléssel, nem sietteted a szobatisztasággal, sem a cumiról való leszokással. A türelmed olykor határtalannak tűnik, jól viseled a lármázást, de ha valamilyen csínytevéssel kihoz a sodrodból, akkor nem tűröd az ellentmondást és jöhet a szobafogság. Szereted a hagyományos nevelési eszközöket, leginkább azt, ha gyermeked érzi, hogy felette állsz és nem a játszópajtása vagy. Nehezen válsz le róla, ezért az önállósági törekvéseit sem veszed szívesen. Dolgos embert nevelsz belőle, olyat, aki megtanulja, hogy fontos a biztonság, ezért inkább szegődik a te cégedhez, semmint a külvilágba menjen szerencsét próbálni, aminek persze te örülsz a legjobban, hisz közel marad hozzád. Gyermekedet legszívesebben vidéki környezetben neveled, akkor érzed magad jó anyának, ha sok időt tölthettek a szabadban, a játszótéren, egy tó mellett piknikezve, vagy biciklizve. Ha ezt nem tudod neki te magad megadni, szívesen küldöd el a nagyihoz egy-egy hosszú hétvégére, ahol megismerkedhet a vidéki hagyományokkal.

Ikrek – A dumás

A te gyereked biztos, hogy nem ül a televízió előtt egész nap, sőt a telefont sem adod a kezébe, hogy azzal foglalja le magát míg te a dolgodat végzed. Programokat szervezel neki, állandó mozgásban tartod, igyekszel különórák segítségével szélesíteni az érdeklődési körét, sportoltatod, és szívesen viszed magaddal a baráti összejövetelekre is. Az átlagnál többet vársz el tőle, sokszor olyan dolgokat is meg akarsz vele ismertetni, melyekkel te szerettél volna foglalkozni fiatalabb korodban. A nevelésben nem az érzelmeid irányítanak, hanem inkább a józan eszedre hallgatsz. Tutujgatás, vigasztalás, cirógatás helyett inkább beszélgetsz vele, ugyanis a kommunikáció a legerősebb nevelési eszközöd. Nálad semmi sem tabu, ha úgy érzed, eljött az ideje, hogy szexuális felvilágosítást kapjon, akkor intim dolgokról csacsogsz vele. Sokszor vagy elfoglalt, ezért ha gyermeked nem nyitott az aktív életmódra, zárkózott, nem szívesen megy különórákra vagy a barátaihoz, akkor mindenképpen szükséged van egy bébiszitterre, aki besegít a nevelésbe és a házimunkába. 

Rák – Az ősanya

Nálad gondoskodóbb édesanyát még nem látott senki a világon. Te vagy az Ősanya, aki tökéletesen ellátja gyermekét, akinek nem teher a szülés, a szoptatás, az éjszakai ébredés, a nevelés és a házimunka sem. Mivel azonban hátadon cipelsz minden háztartási teendőt, nehezen tudsz lazítani, így gyermeked leginkább egyedül játszik és írja a leckéjét. Cserébe finom ebéddel, édességgel és tiszta szobával várod haza iskola után. Érzékeny vagy, te biztos, hogy végigsírod a ballagását. Nagyon nehezen szakadsz el tőle lelkileg, leginkább az viselhet meg, amikor egyetemre megy és a saját lábára áll. Ha már kirepült, akkor is elvárod tőle, hogy minden nap felhívjon, beszámoljon a napjáról, a magánéletéről és általában mindenről. Szívesen csomagolsz neki ebédet egész hétre, veszed meg neki a buszjegyet vagy látogatod te magad a kollégiumban. Próbáld megérteni, hogy törődésed olykor fojtogató lehet önállósodó gyermekednek. Ha meghúzod a határaidat, biztos lehetsz benne, hogy életed végéig szeretni fog és ugyanazt a gondoskodást kapod meg tőle, amit te is adtál neki. Ha néha meg is bánt szabadság iránti törekvéseivel, megbocsátasz neki amikor nagyszülővé tesz, ugyanis ebben az esetben újra felveheted a gondoskodó mama szerepét.

Oroszlán  – A királynő

Valószínűleg nem szívesen vállalsz egy vagy két gyereknél többet, mert úgy érzed, csak ennyinek tudod megadni a maximális szeretetet és bőséget. Az első gyermek születése után lehet, hogy kiábrándulsz a gyermeknevelésből, mert még túl nagyok az elvárásaid, nehezen viseled el, hogy megszűnt a szabadságod, hogy nem te vagy a középpontban és nem a te akaratod érvényesül. Ha elfogadod, hogy egy időre alá kell rendelődnöd a szülői kötelezettségeknek és nem akarsz tökéletes anyává/apává válni, pont akkor lesz belőled tökéletes szülő. Oroszlánként valószínűleg mindenkinek dicséred, fényezed az “utódodat” még akkor is, ha legbelül nem vagy megelégedve vele. Ha bántják, azonnal a védelmére sietsz, mert úgy véled, te vagy az egyetlen, aki megdorgálhatja őt. Gyakran veszíted el a türelmedet, ilyenkor jobb, ha mindenki menekül, amerre lát; leghatékonyabb nevelési eszközöd a hangod. Sokat adsz a külsőségekre, fontos, hogy gyermeked mindig tiszta, ápolt legyen. Szereted tanítani, a játék azonban nem az erősséged, főleg addig, amíg pici. Minél több gyermeket vállalsz, annál jobb szülő válik belőled, mert tanítanak téged és elvezetnek valódi önmagadhoz, valamint a feltétel nélküli, önzetlen szeretethez. 

Szűz  – A rendmániás

Állandóan aggódsz a gyermekedért, szeretnéd biztonságban tudni, burokba zárni. Azonban minél több félelem lakozik a szívedben, gyermeked annál szorongóbb lesz, ezért érdemes kordában tartanod érzékenységedet. Sokat adsz a külsejére, a ruházkodására és el is várod tőle, hogy vigyázzon drága ruháira. Ha nem így tesz, csalódsz. Olykor túlságosan kritikus vagy vele szemben, sok szabályt állítasz fel neki és ha átlépi határaidat, előszeretettel bünteted meg őt. Harmonikus otthont tudsz teremteni neki, ahová jó hazaérkezni iskola után, ám meg kell tanulnod, hogy az apró szépséghibák ellenére is jól tudtok együttműködni. Próbálj meg lazítani, ne akarj állandóan rendet rakni (vagy rakatni) a szobájában, ne keresd folyton a harmóniát, hisz neki pont a rendetlenség a boldogság, nem a te rend – és tisztaságmániád. Okos vagy, széles látókörű, mindenhez értesz egy kicsit, ezért jó tanítója lehetsz, mindig számíthat rád ha segítségre van szüksége a lecke megírásban. 

Mérleg – A nagykövet

Te is szereted, ha a gyermeked tiszta, ápolt és minőségi ruhákat visel, ám a szüzekkel ellentétben te nem bosszankodsz akkor, ha összekoszolja magát, épp ellenkezőleg. Inkább azt várod gyermekedtől, hogy élvezze az életet. Sokszor lehetsz következetlen a nevelésében: egyik nap megengeded neki, hogy ugráljon az ágyon, másnap viszont már tiltod, ezért nem mindig tudja, mi a helyes, ebből pedig sok konfliktusotok lehet. Célod az egyensúly: ha kettő vagy több gyermeked van, egyenlően osztod el az édességet köztük, és az egyik szülinapi ajándéka sem lehet drágább, mint a másiké. Ha összevesznek valamin, nem foglalsz állást, mindenki kikap, hogy senki se érezze azt, hogy jobban szereted a másikat. Meg akarsz felelni az egész világnak és ezt a gyerekeiden keresztül is megpróbálod: segítesz a szülői munkaközösségben, egyetértesz azzal, amit az osztályfőnök mond, de igazat adsz szülőtársaidnak is amikor az osztálykirándulást tervezitek. Ha kell mindenki mellett érveket sorakoztatsz, lényeg, hogy ne kelljen egyik oldalra sem állnod és ne rajtad múljon a projektek sikere vagy kudarca. Diplomatikusságodnak köszönhetően mindenkivel megtalálod a közös hangot és tökéletes nagykövete vagy gyermekeidnek is.

Skorpió – A kutakodó

Azonnal kiszimatolod, ha gyermeked füllent a matek dolgozatról. Előtted nincsenek titkok, és ezt hamar megtanulja ő is, ezért nem meri elferdíteni az igazságot, ha veled beszél. Őszinteségre neveled és maximalizmusra. Sokszor nagyon sokat vársz el tőle, néha többet annál, mint amire képes, ugyanakkor ha jól teljesít, bőségesen megjutalmazod. A te nevelésedben minden eszköz jelen van az öleléstől a pofonig, és megérzésed szerint használod őket szem előtt tartva, miből tanul többet a gyerek. Fenyítésben a legrosszabb, amit tehetsz vele, az a lelki terror, köztük az érzelmi zsarolás, mely a gyermekedet nagyon érzékenyen érintheti. Ne mondd neki például azt, hogy ha nem pakol össze, akkor nem szereted, mert komolyan veheti. Nehezen tűröd el, ha ellentmond neked, mégis a szíved mélyén büszke vagy rá olyankor, mert kiállt a véleménye mellett, és a saját makacsságodat látod benne. Tűzbe mennél érte, mindentől igyekszel megóvni őt. Szeretsz vele játszani, leginkább a feladványos, kutatós, boncolgatós játékok a kedvenceid, melyekben te is jól érzed magad. Nyomozási hajlamoddal vigyázz, mert gyermeked nem fogja értékelni, ha beleolvasol a naplójába! 

Nyilas – A mókamester

Nem csak szülője, barátja is igyekszel lenni gyermekednek. Bár tudja, hogy laza vagy, tisztában van azzal is, hogy tiszteletet vársz tőle. Akkor vagy a legdühösebb, amikor szemtelen veled. Szereted, ha a te károdon tanul, emiatt nehezen viseled el önállósági törekvéseit, ennek ellenére adod meg neki neki a szabadságot. Alapvetően jókedvvel, humorral neveled, amit nagyon szeret benned, és szívesen viszi haza barátait is, büszkén mutat be nekik. Kalandos életet adsz neki, hamar megismeri a világot általad, hisz imádsz utazni. A te gyermekedet épp ezért már kiskorában sem zavarja a hosszú busz vagy repülőút. Optimista életszemléletre tanítod, ezért hirtelen rosszkedved megviselheti, elbizonytalaníthatja. Tudja, hogy amit megígértél neki, azt meg is kapja, feltétlenül bízik benned. Nehezményezed, ha csemetédet valaki bántja, szidja, ilyenkor kiállsz mellette, de ha akadályba ütközöl, inkább félbehagyod a harcot, vagy humorosan lezárod. 

Bak – A szigorú

Szigorú szülő vagy, a te otthonodban biztos, hogy mindenki tisztában van a szabályokkal és be is tartja azokat. A te gyermeked ritkán lépi át a határokat, mert tudja, hogy kőkemény ellenfél vagy és ha kell, egész napra bezárod a szobába annak érdekében, hogy megtanulja, mi a rend. Sokszor már a tekintetedből tudja, hogy rosszat csinál, és még a büntetés előtt bocsánatot kér. Abszolút következetes vagy, a legtöbbet akarod kihozni a gyermekedből. Ezzel akkor lehet gond, ha ő könnyedebb természetű nálad és a játékot a kötelességek elé helyezi, amit te nem preferálsz. Pedig szülőként néha lazítanod is kellene, hogy játszótárs is lehess neki. Igazságos vagy: ha látod, hogy a nagyobbik bántotta a kicsit, akkor nem mindkettőt bünteted meg, hanem csak a nagyot. Problémád az lehet még, ha nem tudod kimutatni érzéseidet a gyermekednek. Öleld meg, puszilgasd, ha arra van szüksége, ugyanis a felelősség mellett fontos megtanulnia a szeretet adását és elfogadását is. Vigyázz még a pesszimizmussal, mert könnyen átragad rá, és hajlamos elbizonytalanodni képességeit illetően.

Vízöntő – A modern

Bohókás, barátkozós szülő vagy, gyermeked nagyon könnyen szót ért veled. Minden játékban partnere vagy, legyen az kirakós vagy társasjáték, baba vagy kisautó. Egyenrangú félként tekintesz rá, nem gügyögsz neki, hanem értelmesen, a maga szintjén beszélgetsz vele. Nehezen viseled a kötöttségeket, ugyanakkor kitűnő szervezője vagy a fix hétvégi családi programoknak. Bár a játékban mindig részt veszel, érzelmi távolságtartásod a gyermekeddel szemben is észrevehető. Fontos, hogy érezze, nem csak a barátja vagy, hanem felelősségteljes, szerető, óvó szülője is, aki mellett biztonságban érezheti magát. Ha sok a dolgod, előfordulhat, hogy türelmetlen vagy vele és inkább elküldöd őt, hogy foglalja le magát. Nagy szabadságot kap tőled, néha talán túl nagyot, olykor jobb, ha kicsit rövidebbre fogod a pórázt. Sokat bohóckodtok együtt, rengeteget tanul tőled, büszkén tölti el egyediséged, a könnyedséged, a modern felfogásod. Utóbbi miatt azonban meggyűlhet a bajod a hagyománytisztelő szülőtársakkal és oktatással, így egy idő után lehet, hogy inkább nem mész el a szülői értekezletekre, csak hogy elkerüld a konfliktusokat. 

Halak – Az aggodalmaskodó

Elképesztően szereted  és félted a gyermekedet, hajlamos vagy rátelepedni, sokkal erősebben kötődsz, mint más szülők. Leginkább az aggodalmaskodással kell vigyáznod, hogy a világtól való félelmedet ne ültesd belé. Próbáld keretek közé zárni frusztrációidat és mederbe terelni túláradó, szétfolyó szeretetedet. Gyermeked biztos, hogy kreatív, segítőkész és támogatod a művészi oldala kibontakoztatásában. Hamar felismered, miben tehetséges, és azonnal igyekszel jó érzékkel pályára állítani. Téged nem érdekel mivel foglalkozik, nem akarsz neki hobbit választani, járhat zongorázni, íjászkodni, balettozni, festeni, autóversenyezni a lényeg, hogy élvezze, amit csinál. Büszke vagy rá, gyakran könnyezed meg sikereit, melyeket a sajátodnak is érzel. Igyekezz következetesen nevelni őt, mert fontos, hogy tudja, milyen szabályokat kell betartania. Ha ugyanis elkanászodik, meggyűlhet vele a bajod. Ha erősebb a karaktere a tiédnél, nehezen tudod újra a helyes irányba terelni és saját magadat fogod okolni esetleges kudarcaiért.  

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry