Amikor erőssé válsz

Furcsán fognak nézni rád. Amikor ráébredsz a saját erődre, amikor felismered, és el is tudod választani a rosszat a jótól, amikor meg tudsz szabadulni attól, ami a fejlődésed útjában áll, amikor fontosabb lesz a saját nyugalmad, mint bármilyen beteges ragaszkodás, amint mersz szabadulni a mintádtól, amint erőssé válsz. Máshogy néznek majd rád. 

Kicsit megszeppenve, kicsit irigykedve, kicsit megjátszva fölényeskedve. Különc leszel, nagyképű, elszállt magától, mit képzel magáról. Aki nem áll be a sorba, aki tudja azt, hogy melyik út vezet a még jobb felé, aki játszmák helyett felemelt fejjel, egyenes háttal és nyílt mellkassal áll bele kihívásba, próbatételbe, igazságtalanságba, az gőgös, rátarti, időnként még erőszakos is lehet – mások szemében.

Pedig csak annyi történik, hogy aki erős, attól félni kezdenek. Aki erős, azt nem lehet többé átverni, megtörni, azzal nem lehet többé sem játszani, sem játszmázni. Aki erős, az igazzá válik. Aki pedig igaz és igazi, az ijesztő. Aki erős, amellett meglátszik a gyenge. Az nem megy bele majdnemkapcsolatba, majdnemszerelembe. Aki erős, annál nem működik a sablonszöveg, a sablonital, a sablonrandi, a sablonnyaralás. Aki erős, annak a szimata is kiváló, azonnal kiszagolja a bizonytalant, a hamisat, a megúszást. 

Aki erős, annál nincs mellébeszélés, mellénézés, melléérzés, mellékúrás. Aki erős, az nem nézi le a gyengét, de nem is keresi a társaságát. Aki erős, annak már nincs mit tanulnia a gyengétől. Aki erős, az tud és akar, és főleg mer. Elmondani, lemondani, kimondani, felmondani. Az erős nem marad rabja semmilyen köteléknek, legyen szó a kávé keserű mindenreggeli csábításáról, egy vagy két ígéretesnek tűnő éjszakáról, hazugan csengő vacsorameghívásról, megalkuvásokkal teli másnincs kapcsolatról, biztonságosnak látszó újrakezdésről, vagy vesztes visszafordulásról. 

Az erős kiáll magáért, de nem rombol közben, még ha felismerései pusztító szembesítésként hasítanak is a levegőbe. Az erős kerüli a bizonytalant, az erős bizonyosságra vágyik, hagy időt annak megtalálására. Az erős nem követel, nem vár el, de nem is éri be kevesebbel. Az erős nem fél elgyengülni, az erős mer, tud és szeret önmaga lenni. Az erős szabad.

Az erőset csak erős meri választani. 

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry