Így határozza meg a négy elem a párkapcsolatunkat

A tűz és a víz kioltják egymást, a levegő és a föld pedig mindent elsöprő forgószelet hagy maga után – bizonyára téged is beskatulyáztak már a bulvár horoszkópok, melyek a csillagjegyed alapján határozták meg, ki illik hozzád és ki nem. Felejtsd el a sztereotípiákat: minden jegy passzol minden jegyhez, a kos a bakhoz, az ikrek a rákhoz, a halak az oroszlánhoz, csak megfelelő arányban kell belekevernünk elemeinket a kapcsolatainkba.

A négy őselem (tűz, víz, föld, levegő) megfelelő elegye elengedhetetlen az emberi kapcsolatokban. Egy föld típus nehezen viseli el a perzselő tűz lendületét, a vizesnek meggyűlhet a baja a levegő illékonyságával és persze a vízzel elárasztott földben sem terem semmi.

Fontos azonban, hogy nem csak egy elemet hordozunk karakterünkben. Nem csak a hétköznapokban „csillagjegyként” ismert Nap jegyünk határoz meg minket: egyéniségünk több állatövi jel jellemzőiből tevődik össze. Fontos ismernünk a Nap jegyünk mellett az aszcendensünket, mely az álarcunk, melyet a külvilág felé mutatunk illetve a Holdunkat is, ami a lelkivilágunkat szimbolizálja a születési horoszkópban. Egy Bika jegyben született ember tehát nem csak a bika jel jellemzőit hordozza magában és nem lesz föld típusú csak azért, mert föld Nap jegyben született.

Itt megnézheted, milyen arányban keverednek benned az elemek.

NÉZZÜK MEG!

  1. Ha karakteredben a föld jegyek dominálnak (bika, szűz, bak), akkor szeretsz két lábbal a földön járni. Fontos számodra az anyagi biztonság, szeretsz raktározni, gyűjteni illetve nehezen válsz meg tárgyaktól, melyekhez kellemes emlékek kötnek. A föld elem túlsúlya esetén csapdád lehet a lassúság, az egy helyben toporgás, a változástól való félelem, a kritizálás, illetve a lustaság, a pesszimizmus. Ugyanakkor te őrizheted meg legtovább a fiatalságodat, mindössze annyi a teendőd, hogy odafigyelsz a táplálkozásodra és a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra.
  2. Ha vízes típus vagy (rák, skorpió, halak) az azt jelenti, hogy az érzelmek uralják a karakteredet. Empatikus, mély érzésű, érzékeny és intuitív ember vagy, akit az érzelmei hajlamosak elárasztani. Szeretnél egybeolvadni azokkal akiket szeretsz és képes vagy ráhangolódni mások lelkiállapotára. Amire vigyáznod kell az az, hogy ne légy túlságosan önfeláldozó és ne ess bele a mártír – vagy áldozatszerepbe. Minden bizonnyal bújós típus vagy, aki szeret csókolózni, ölelkezni, ábrándozni, megragadni a romantikus pillanatokban. Vizes karakterként szerethetsz vízparton élni, valamint wellnessezni, úszni vagy egyéb vizes sportokat űzni
  3. A levegő típus képviselőjeként (ikrek, mérleg, vízöntő) intellektuális és mozgékony, vagy, olyannyira, hogy valószínűleg nehezen maradsz sokáig egy helyben, állandó késztetést érzel arra, hogy menj és csinálj valamit. Szeretsz ismerkedni, kommunikálni, igazi társasági ember vagy, aki nem feltétlenül szeret konfrontálódni. Tudásvágyad hatalmas, mindenhez hozzá akarsz szólni, mindent meg akarsz ismerni, emiatt azonban előfordulhat, hogy felületessé válsz ismereteidben és kapcsolataidban egyaránt. Fontos, hogy minden, ami az életedben szerepet kap, az izgalmas legyen, fenntartsa az érdeklődésedet, mert nem szereted az unalmat.
  4. Ha a tüzes jegyek dominálnak benned (kos, oroszlán, nyilas), akkor lendületes ember vagy, aki szeret kezdeményezni, izgalmas, olykor veszélyes dolgokat kipróbálni, akár spontán is. Biztos, hogy kiállsz a véleményed mellett és ha kell az egész világ előtt szenvedéllyel véded meg az érdekeidet. Harcos típus vagy, aki fejjel megy a falnak. Valószínűleg szereted, ha uralkodhatsz és irányíthatsz, emellett optimista vagy, derűs, vidám, önálló és sugárzik belőled a lobogó tűz energiája.

Mindenből lehet valami jó

Két különböző elemű ember képes jól és rosszul kiegészíteni egymást. A földből és a vízből termékeny talaj születhet, egy ilyen pár rendkívüli dolgokat teremthet, ugyanis esetükben az érzelmekhez praktikusság társul. A víz túlsúlya esetén mocsár keletkezik, ilyenkor állandósulnak az érzelmi drámák, sok a sírás, a mártírkodás a négy fal között, ha pedig a föld felszívja a vizet, abból sivatag születik, vagyis a kapcsolat érzelemmentessé, sivárrá válik.

A föld és a tűz megfelelő elegye esetén láva jön létre, mely csak látszólag rombol. Valójában megújítja és termékennyé teszi a földet. A tűz túlsúlya esetén túlizzás és értlemetlen rombolás megy végbe a felek között, ha pedig a föld felé billen a mérleg nyelve az megkövesedést jelez, beragadást az anyagba. Ennek klasszikus hétköznapi példája, amikor a tűz elem képviselője elköltözne az omladozó 50 éves házból, ám föld párja ragaszkodik az emlékeihez, a régi otthonához és hiába szakad rá a háztető, ő akkor is ott akar maradni.

A víz és a levegő megfelelő mixeléséből megszülethet az ízletes pezsgő, amikor a friss logika és az érzelmek találkoznak egymással. Egy rendkívül szórakoztató, társaságkedvelő, egymással és a külvilággal is kiválóan kommunikáló pár születhet. A víz súlytöbblete esetén elfogy a pezsgés, azaz kimegy az erő a pezsgőből, az érzelmek felülírják a józan eszet. Ha pedig túl sok levegő kerül a pohárba, akkor csak a habot isszuk, a pezsgő lényegi része hiányzik, egy túlagyaló, túlkomplikáló, a megérzéseire csöppet sem hallgató párost kapunk.

A tűz és levegő vegyítése a friss nyári szellőre emlékeztet. Termékeny, kreatív logika születik, mely elméleti szinten ragyogó dolgokat alkot. A tűz túlsúlya olyan, mintha beleszippantanánk a forró sütőbe és a hő végigperzselné a légzőrendszerünket. Ilyenkor egy párkapcsolat tele van inspirációval, jó ötletekkel, melyek azonban nincsenek végiggondolva logikai alapon, így az ideák sajnos ahelyett, hogy szárba szökkennének, inkább a süllyesztőben kötnek ki. Amikor a viharos szél elfújja a gyertyát, vagyis amikor a levegő erősebb a tűznél, akkor száraz, üres szólamok születnek, két ember ötletmentessé válik és rugalmatlanul áll az élethez.

A föld és a levegő ideális találkozása esetén porfelhő születik. A logika és a praktikusság ismerkedik egymással, ők az egzakt tudományok képviselői, akiket a túl sok levegő karcossá, száraz egyéniséggé, csipkelődővé tehet. Ha pedig a föld kezébe adják az uralmat, akkor csak a földhözragadt dolgok érdeklik őket, melyekből ha nem származik hasznuk, nem is érdekli őket.

A tűz és a víz elegyéből iszonyatos erejű gőz keletkezhet. Ők az úgynevezett turbó párok, akikben brutális hajtóerő bújik meg. Vehemensek, gyorsan dolgoznak, miközben a négy fal között átadják magukat az érzelmeknek. Ha túl sok víz kerül a kapcsolatba, az olyan, mint a tengerparti nyár: párás, fullasztó. Az érzelmek sokkal erősebbek az akaratnál, így hiába vágynak a csúcsra, nem érik el soha. Ha a tűz nyomja el a vizet, az pedig olyan, mint amikor megfeledkezünk a tűzhelyre tett fazékról. Csak akkor vesszük észre, amikor a víz már kitört, mi pedig szaladunk, kapkodunk kelekótyán, de már semmit sem érünk el vele, hisz a víz már rég elöntötte a konyhát.

Ha az elemeket tehát egyensúlyban tartjuk, minden kapcsolat termékeny lehet. Ha pedig olyasmi hiányzik, ami egyik félben sincs meg, azt másképp is lehet pótolni. A tűz elemet például vörös színű lakásdekorációval, piros gyertyával, függönnyel, csípős ételekkel, forró zuhannyal, napozással, a víz elemet kék színekkel, víz fogyasztásával, meleg fürdővel, pezsgőfürdőben összeolvadva, a levegőt a szabadban, friss levegőn vagy sóbarlangban ücsörögve, légzőgyakorlatokkal, az orrüreg tisztításával (eukaliptusz belélegzése), kényelmes ruhák viseletével, a földet pedig túrázással, piknikezéssel, agyagfürdővel, iszapos pakolással, földön fekvéssel, mezítláb sétálva a fűben.

Tóth Brigitta írása

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry