Amikor nem beszélünk érzésekről

Kockázatos érzelmekről beszélni. Kimutatni őket meg pláne. Látni és láttatni az igazságot. Érezni és az érzést elmondani kellemetlen. Pedig az érzés az egyedüli garancia a teljes életre.

Szeretlek. Nem szeretlek. Félek. Féltelek. Aggódom. Szomorú vagyok. Hiányzol. Szeretnék veled lenni. Túl soknak érezlek. Túl kevésnek. Szeretném elmondani. Nem szeretném elmondani. Veled akarok élni. Nem akarok veled élni. Örülök. Hálás vagyok. Elégedetlen vagyok. Dühös vagyok. Ideges vagyok. Megrémültem. Gyűlöllek. Kíváncsi vagyok rád. Nem érdekelsz. 

Szavak, kifejezések. Érzések. Él nélküiek, tompák mint a megkopott vajazókések a fiókban. Mégis reszketünk, ha halljuk, és akkor is, ha mondjuk őket. Mert érzésekről beszélni, érzéseket megosztani, érzéseket bevallani még mindig életveszélyes. Mert sérülékennyé válsz, mert úgy érzed, védtelenné tetted a szívedet, amibe már hasíthat is bele a nyílegyenesen, óriási erővel száguldó lövedék, a másik, mások érzései. 

Érzésekről nem beszélünk. Érzésekről nem is írunk. Ha mégis, hát szivecskés kínemojival elintézzük. Aztán fecsegünk tovább. Viccelődve, felszínesen. Jóvanazúgy. Az érzések meg maradjanak ott, ahová valók: a sötétben, a mélyben, a rácsok mögött. Összekacsintunk. Te úgy teszel, mintha nem hallottad volna, én úgy teszek, mintha nem mondtam volna. Játszmázunk tovább. Pedig nem volt még olyan, hogy egyik ember érzése a másik ember életét veszélyeztette volna. Rutinját, kényelmét, mindennapjait, hazug biztonságát már inkább. 

Ezért inkább nem beszélünk érzésekről. Mert az érzések a végén még felismeréshez vezetnének, az meg kinek jó. Rájönni az elmúltra, a valami elveszettre, a valami elkezdődöttre, az ez egyszerűen csak jólesikre. Már érezni is ijesztő, hát még beszélni róla. Ne mondjuk el. Hátha akkor el is múlik, vagy legalább kevésbé lesz igaz. Jóvanazúgy.

Azt hisszük, az érzés sérülékennyé, meztelenné, védtelenné tesz. Dehogy is. Csakis az érzésben van erő, csakis az érzés óvhat meg, csakis az érzés ad biztonságot. Érezni mégis még mindig veszélyes.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry