Tényleg a boldog emberektől fejlődik majd rosszul a gyerek?

Két ember szerelme nem károsíthatja a fiatalkorúak erkölcsi fejlődését. Akkor meg pláne nem, ha a képből nem is, csak a szövegből derül ki, hogy két ember szerelme látható plakátokon. Két ember, legyen az egy férfi és egy nő, két nő vagy két férfi boldogsága nem károsíthatja a gyerekek és a fiatalok fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését. A Coca-Cola mégis emiatt kapott büntetést a nyári plakátkampánya miatt. Pedig a gyerekek erkölcsi fejlődését pont nem ez károsítja.

Boldog emberek egy plakáton. Egyik a másik vállába kapaszkodva, szívószálak felett mosolyogva, egy palack fölött csókra készülve. Harmónia, nyugalom, békesség és boldogság sugárzik a képekről. Sosem gondolnám, hogy a gyerekemnek ettől bármilyen problémája lesz az akármilyen fejlődésével. Sőt! Sokat beszélgetünk arról – mert akarom, hogy érezze és tudja, hogy joga van bárkit szeretni -, hogy ha ő férfiba lesz szerelmes, és feleségül akar menni hozzá, akkor azt teszi, ha lányba lesz szerelmes, és őt akarja feleségül venni, akkor meg azt. Még a bőre színe és a származása is mindegy, ha – ez viszont mindennél fontosabb – nyugalmas, kiegyensúlyozott életet kap vele a lányom. 

A gyerekek fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését nem egy kirobbanóan boldog plakát károsítja. Az elhallgatott szülői bántalmazás károsítja. A fizikai erőszak és a pszichés terror. A hazugság. Az álszentség, az elfojtás, a kirakatélet. Az károsítja őket, hogy végignézik, ahogy az anyjuk átesik mindenféle komondorokon, és nem történik semmi. A didaktikus és demagóg, régi hatalmi elvekhez ragaszkodó oktatási rendszer károsítja őket. Az irreális elvárások, az uniformizálás, az indokolatlan szigor, a megalázó hatalmaskodás károsítja a gyerekek és fiatalok fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését. A szexpartik és a kokain a yachton. A magáért ki nem álló feleség, az álszent és hazug keresztényiségnek hirdetett hedonizmus és birtoklási vágy, a gyerek személyiségének semmibe vétele, a mélyszegénység, az esélytelenség a kitörésre és a felemelkedésre, az alultápláltság, ezek károsítják a gyerekek fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését. 

A fejletlen egyenjogúság, a nőkkel szembeni erőszak és zaklatás megbocsájthatósága, a fenekeket fogdosó, fölényeskedő férfiak összekacsintása, a következmények nélküliség, az egyedülálló szülők és gyermektelenek út szélén hagyása, a kirekesztés és az uszítás támogatása, ez az, ami károsíthatja a fiatalkorúak erkölcsi fejlődését. 

Sosem fogok a gyerekemre ráerőltetni semmiféle hitet vagy meggyőződést. Az ő fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődése első körben, kisgyermek éveiben rajtam, az apukáján és az őt körülvevő embereken múlik. Legnagyobb szerencsénkre mindenhol egyenlőséget és szabadságot lát, ami nem határok és korlátok nélküliséget jelent, következetlenséget meg főleg nem. Tudja, már most tudja, pedig alig múlt hatéves, hogy mi az, amiben dönthet és döntenie is kell, vállalva a mindenféle következményeket, és mi az, amikre még nem lehet hatással. Tudja, hogy vannak biztos pontok az életében, ahogy tudja azt is, hogy ezektől a biztos pontoktól csak lépésről lépésre távolodhat, és bármikor visszatérhet hozzájuk, ha akar. Választhat szerelmet és társat is, élhet szabadon, akárhogy is dönt. Ahogy ő tudja ezeket, én meg tudom azt, hogy a gyerekem nem egy plakáttól lesz leszbikus. A fizikailag, szellemileg, érzelmileg és erkölcsileg is tökéletesen fejlődő gyerekem semmilyen szempontból nem sérül egy boldog embereket ábrázoló plakáttól – legyenek azon heterók vagy melegek -, sőt, valójában fel sem tűnik neki, hiszen ő egy boldog ember, akit boldog emberek vesznek körül.

Boldog emberek boldogsága csak boldogtalan emberek boldogtalanságát zavarja. Akiknek a fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődésük gyerekkorukban súlyosan sérült. Pont azért, mert nem láttak maguk körül boldog embereket. És mert sosem voltak boldogok.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry