Anyagyilkos elvárások

Nem igazán látni boldog anyukákat a játszótereken. Vasárnap délután különösen nem. A legtöbbjük nyúzott, fáradt, kialvatlanságát és kisírt szemeit hatalmas napszemüveggel takarja még a lemenő nap árnyaiban is. Monoton löki a hintát, menekülésként nézegeti a telefonját, csak öt percet szeretne a padon ülve úgy tölteni, hogy nem kell figyelnie, koncentrálnia, hogy nem kell elvárásoknak megfelelnie. Azoknak az elvárásoknak, amelyekkel közeli és közvetlen környezete, egy idő után aztán saját maga kimondva vagy kimondatlanul veszélyes versenybe hajszolja. Szinte az összes anyát.

Legyen pszichológus, legyen terapeuta, legyen következetes, mindig, minden helyzetben találja meg az egyensúlyt szigor és engedékenység között. Legyen táplálkozási szakértő, aki pontosan tudja, mikor, miből és mennyit, és ami még fontosabb: be is tudja tartatni mindezt. Legyen egy személyben szakács is, újhullámos és régivonalú egyszerre, aki a megtervezett étrendet alkotó fogásokat tökéletes pontossággal, a legjobb minőségű alapanyagokból időben a család asztalára varázsolja a hét minden napján. Mosolyogva.

Szükség esetén legyen egésszégügyi szakember, aki ugyanolyan higgadtsággal lát el sebeket, ahogyan kezeli a tetves fejbőrt, papírgalacsint szed ki a gyerek szájából, hűtőfürdőt alkalmaz, kúpot helyez fel, süllyedt boka megemelésén dolgozik. Mindig tudja, mikor milyen vitaminra van szükség, egyfajta immunerődként áll családtagjai és a kórokozók közé.

Önmaga és családja testi fittségére szünet nélkül figyeljen oda, legsűrűbb teendői mellé is iktassa be az éppen szükséges edzésprogramot, gyerekeit és partnerét szelíden, de hatékonyan vegye rá a rendszeres testmozgásra. Tehát legyen sportoló, személyi edző és motivációs tréner egyszerre. 

Funkcionáljon élesszemű takarítóként is, aki a legártatlanabb pókháló elkészítésének sem ad esélyt, aki tisztán tartja a mélyhűtő összes fiókját, élére vasalva tárolja a gyerek legapróbb bugyikáit is, rendszeresen suvickolja tisztára az ablakokat, ellenőrzi a klíma pollenszűrőjének tisztaságát, és természetesen hetente húz tiszta ágyneműt, zsírtalanítja a sütőt, vízkőmentesíti a fürdőszobát. 

A logisztikához is kiválóan kell értenie: nemcsak fejben rakja össze, mikor és melyik gyereket hova viszi, hanem gördülékenyen meg is valósítja csúcsforgalom, útlezárások, vagy elromlott autó ellenére is. Ne jelentsen számára akadályt egyszerre három helyen lenni négy gyerekkel, mert milyen anya az, aki nem hagyja kibontakozni kiscsibéi művészi hajlamait. 

Ha már kreativitás: legyen ötlete mindig a minőségi idő hasznos eltöltésére, gördülékenyen és flottul szervezzen nyaralást, kirándulást, sima hétvégi programot ugyanúgy, ahogyan születésnapot, keresztelőt, ballagást, évfordulót. Természetesen minden eseményt ízlésesen, nem indokolatlanul túllihegve, nem is összecsapva álmodjon és valósítson meg, az egyensúlyt itt is, mint mindenben, higgadtan találja meg. 

Alap elvárás, hogy egy anya legyen türelmes tanár és fejlesztőpedagógus egyszerre, aki nemcsak figyeli gyerekét, hanem ha kell, a szükséges szakemberhez fordul annak problémáival. Előadóművészként is tökéletes kell, hogy legyen: az esti mesét minden körülmények között elolvassa, sőt, nemcsak elolvassa, hanem előadja. Ugyanígy szórakoztat, ha arra van szükség, majd pillanat alatt megy át stílustanácsadóba, aki a gyerek személyiségéhez, az időjárási körülményekhez és alkalomhoz tökéletesen passzoló szettet rak össze. 

Semmiféle problémát nem jelent neki a gyerek barátjának születésnapi ajándékát kiválasztani és beszerezni, ahogyan a saját gyereke elromlott játékait, használati tárgyait is ezermester módjára szereli. Hasonlóan hatékonyan jár el az otthoni javítandókkal is, legyen szó kiégett villanykörtéről, hibás porszívóról, leszakadt karnisról. 

Belsőépítészként és lakberendezőként – természetesen ízlésesen – teremti meg az otthon évszaknak megfelelő illatú és színvilágú melegét, probléma nélkül fest falat, nyílászárót, játszóteret. Kertészként is be- vagy kiugrik, amikor csak kell, füvet nyír, virágot gondoz, locsol, ültet, metsz, szaporít. 

Mindezek mellett tiptop dögös nő, aki nem fárad el soha, mert akkor milyen anya, pontosan a szükséges mennyiségűt pihen, külsejére ugyanannyi figyelmet fordít, mint lelke egészségére és táplálására. Szexuális élete izgalmas és kiegyensúlyozott. Megértő és higgadt partner, de nem fojt el semmit, mindent az éppen indokolt hangnemben és hosszban tud megbeszélni az érintettekkel. Energiája és ideje van rá, hogy minőségi időt – divatosan énidőt – töltsön magával, tájékozott, választékosan beszél, csúnya szavakat nem használ. 

Van amúgy mindemellett karrierje is, amiben természetesen hibátlanul teljesít.

Az anyagyilkos elvárások közé tartozik még, hogy végtelenségig terhelhető, mindehhez türelmes és természetesen boldog, megelégedett. Ja, és soha nem nyomkodja az okostelefonját, mert milyen az anya az olyan. 

Leginkább talán nem létező. Mégis, valamiért mindenki megpróbál mindezeknek megfelelni, hogy mennyire saját lelkiismerete és mennyire mások véleménye miatt, az már személyfüggő. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha hasonlítgatás és ítélkező pillantások helyett inkább csak azzal foglalkoznánk, mi a jó nekünk, és mi a jó a saját gyerekünknek.

A többire meg tenni magasról pont úgy, ahogy nem várná el senki.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry