Amikor semmi sincs rendben

Félig volt csak vicces a tegnapi posztom, amiben azt írtam, jól lenni nem akkor nagy dolog, amikor minden rendben van, hanem akkor, amikor semmi sincs.

Meg egyáltalán: mi számít minden rendben vannak? Ha jó munkánk van, jó fizetéssel? Vagy ha csak jó munkánk van? Ha munkánk van? Ha jó fizetésünk van? Ha fizetésünk van? Ha mindenki egészséges és boldog? Ha boldog? Ha egészséges? Minden rendben van, ha nyaralni megyünk, ha békében élünk? Vagy ha vitázva, de a vitákat kezelve? Minden rendben van, ha nincs gond a gyerekkel az oviban, ha mindenki életben van, ha kutya ugat a kertben, macska nyávog a nappaliban? Minden rendben, ha sikerült lefogyni vagy izmosodni? Minden rendben van, ha minden a megszokott, csináljuk a rutint úgy, hogy még csak véletlenül se legyen benne kihívás? Mikor van minden rendben?

És mikor lesz minden rendben? Ha felépül az új ház, ha meglesz a nagyobb autó, ha új a telefon, ha meggyógyul a beteg, ha bajnok lesz az egészséges, ha gazdag a szegény, ha csöndes a hangos, ha mozgékony a lusta, ha olcsó lesz a drága és drága az olcsó, ha hosszabb a haj és nagyobb a mell, ha vemhes lesz a kutya, ha iskolás a gyerek, ha tengerre néző a szállodai szoba, ha almásabb a laptop, ha tele a gardrób, ha gyommentes a gyep, ha győztes a csapat, happy az end, cukormentes a csoki, jó alvó az unoka, szófogadó a macska, kisebb a fenék, fehérebb a fog, halványabb a ránc, puhább a pite, karakteresebb a bor, több a pénz, kevesebb a gond, élesebb a szem, hangosabb a kiabálás, gyorsabb a net, átláthatóbb a facebook, több a követő, izgalmasabb a verseny, még több a cipő, hosszabb a nyaralás, nagyobb a karácsony, igazabb a szó, csöndesebb a flex, ügyesebb a kijáratot kereső légy, simább a lenvászon, ropogósabb a sültkrumpli, illatosabb a rózsa, tartósabb a tej, habosabb a sör, lágyabb a tojás, kedvesebb a biztonsági őr, kényelmesebb a tűsarkú, olcsóbb a Louis Vuitton, akciósabb a Michael Kors, sportosabb a sedan és sedanosabb a sportos, hidegebb a tél, melegebb a nyár, esősebb az ősz, virágosabb a tavasz, kisebb a forgalom, roppanósabb a sóska, csókálóbb a rúzs?

Nincs olyan, hogy minden rendben – kívül. Belül igen. Belül, bennem, a lelkemben, a fejemben lehet csak minden rendben, minden külső hatástól, minden emberi és tárgyi befolyástól függetlenül a rend csakis bennem, mélyen bennem születhet meg. És ha bennem minden rendben van, akkor jól vagyok. És ha jól vagyok, akkor mindegy, hogy mi történik kívül, mert kizökkenthetetlen vagyok. Stabil, mint egy gyökeret vert, de hajlékony fa. Mozdíthatatlan, mint egy masszív kőszikla.

Amikor bennem minden rendben van, akkor nincsenek feltételek. Amikor bennem minden rendben van, akkor a nehézség nem dráma, nem tragédia, csupán feladat. Amikor bennem minden rendben van, akkor nincs szükségem semmire, hogy jobban legyek, hogy boldogabb legyek. Amikor bennem minden rendben van, akkor egyszerűen belehelyezem magam a körülményekbe a rendben lévőségemmel együtt.

Amikor bennem minden rendben van, semmi sem ijeszthet meg, semmi sem gyengíthet el, akkor az sem számít, hogy kívül semmi sincs rendben.

Amikor bennem minden rendben, akkor lesz minden pillanat rendben, és minden rendben lévő pillanatban boldogság is terem.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry