Van, ami megy, és van, ami marad

Iszonyú sokat röhögtünk anyával azon, hogy ha egyszer meghal, semmit nem fogunk találni se a konyhában, se a spájzban, sem sehol. Nemcsak azért, mert mindennek ő tudta a helyét, hanem mert tényleg semmiféle logika nem volt abban, ahogyan elpakolta a dolgokat.

Azon is röhögtünk, hogy ha egyszer mindketten meghalnak, hónapokig fogunk lomtalanítani utánuk, annyi felesleges holmi gyűlt össze a padláson, a kazánházban, a garázsban. Ezt megelőzték: pár éve két konténernyi vackot dobáltak ki a ház minden szegletéből, de apa mentségére szóljon – ahogy elnéztem a garázst -, azóta szépen feltöltötte újra a készletet.

Meg azon is röhögtünk, hogy ha majd egyszer anya meghal, és létezik bármilyen dimenzió túl a halálon, akkor valamilyen formában üzen – lehetőleg úgy, hogy ne hozza ránk a frászt.

Na most ezekből egyelőre csak az első áll, az viszont nagyon. Össze is kapcsolnám a harmadikkal, mert ha mégiscsak létezik bármilyen halálon túli dimenzió, akkor tuti, hogy az én anyám most ott szotyizgatva röhög rajtam és apán, ahogy a fejünket vakargatva állunk az étkezőben és abroszt keresünk az asztalra. Meg ahogy állok a spájzajtóban, és próbálok rájönni, hol lehetnek a jénaik. Meg ahogy húzogatom ki egymás után a konyhaszekrény fiókjait, mert képtelen vagyok megjegyezni, melyikben vannak a műanyagok, melyikben a lábasok, melyikben a fazekak, melyikben a konyharuhák, melyikben a szedőkanalak. Meg úgy egyáltalán, hogy az itthon töltött idő nyolcvan százalékában keresek valamit. Milyen könnyű volt eddig csak kikiabálni a hálószobából, hogy anya, hol vannak a nagy törölközők. Hát most van indokom, alapos ráadásul, újra megismerni a régvolt otthonomat. És közben tényleg jókat mosolygok magamon, meg ezen a furcsán keserédes-vicces helyzeten.

De amikor este kinyitottam a fagyasztót, hogy megnézzem, mégis miből tudunk gazdálkodni, olyan kellemesen elszorult a szívem. Kis műanyag tálkákban alaplé kiadagolva, kis csomagokban petrezselyemzöld eltéve, fagyis dobozban valamilyen pörkölt – mint minden magyar háztartás hűtőjében -, egyik fajta virsli Olíviának, egy másik fajta apának. És egy pálcikás jégkrém, amilyet anya evett azon az egyik utolsó nyári délutánon.

Vannak dolgok, amiket máshogy fogok csinálni, mint ahogy ő csinálta. Kifejezetten sok ilyen van, de – már a halála után – megbeszéltem magammal és vele is, hogy ez így lesz, mert egyszerűen jobbnak találom az én módszerem szerint. Mert tanultam az ő hibáiból, mert halála ellenére tudok reálisan látni, és bizonyos dolgokban máshogyan hiszek. És mert csak így van értelme az életnek, a gyereknevelésnek, az anyaságnak, a tanításnak, a továbbadásnak: hogy javítsunk azon, amin lehet javítani.

Vannak viszont dolgok, amiket boldogan viszek tovább úgy, ahogy az anyámtól láttam. Hogy majd az én lányomra is kiadagolt alapleves dobozkák mosolyogjanak a fagyasztóból, és majd ő is röhögjön magán, hogy semmit nem talál, ha egyszer meghalok.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry