Anya reggele, apa reggele

Nők, anyák, mi vagyunk azok, akik általában elveszünk a részletekben, akik alaposak vagyunk, kicsit talán túl is kattogunk, túlreagálunk, túlaggódunk dolgokat. Szeretünk előrelátók lenni, mindenre felkészülni, lazábban vagy szigorúbban tartott napirend szerint élni. Ezzel szemben a férfiak, apák, többnyire mindenhez könnyedébben állnak hozzá. Ez a(z) – korábban máshol megjelent – írásom tömören foglalja össze apa és anya közti különbséget, például a reggeli készülődéssel kapcsolatban. Vigyázat, némi irónia és önkritika nélkül nem ajánlott elolvasni!

06:00

Anya kétségbeesetten nyomja ki az ébresztőt, mielőtt az jelezne, nehogy a gyerek is felébredjen rá.

Apa felébred, mert elfeküdte a bal oldalát. Amikor látja, hogy anya már az ágy szélén ül, békés mosollyal az arcán visszaalszik, félálomban még megkérdezi, milyen nap van.

06:15

Anya végez a rövid ébresztő tornával, átszellőzteti a lakást, langyos citromos vizet iszik, beveszi a vitaminjait, nekilát a gyerekek tízóraijának.

Apa horkol.

06:22

Anya elkészült mindkét gyerek tízóraijával: a teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicsben sonka, tojás és egy kis avokádó van, a nagyobbiknak koktélparadicsomot tett mellé félbevágva, a kicsinek kimagozott szőlőt, mert azt szereti. Bekapcsolja a kávéfőzőt, miközben vasalni kezdi a blúzát.

Apa feriad egy pillanatra, mert az alsógatyája becsípte az egyik heréjét.

06:39

Anya kivasalta a blúzát, megette a korpás kiflijét és a mozzarelláját ruccolával, megitta a kávéját, zuhanyozni indul.

Apa félálomban, válogatott káromkodással morog a szomszédra, aki elképesztő zajjal húzza ki a kukáját a kapu elé. Minden egyes szitkozódásnak van alanya, állítmánya, tárgya és tucatnyi határozója. Büszke magára, amiért ilyen választékosan tud trágárkodni, elégedetten visszaalszik.

06:43

Anya a zuhany alatt végiggondolja a napját, a narancsbőr elleni masszírozóval átdörzsöli a combját és a fenekét, ránctalanító pempővel a dekoltázsát.

Apa kétségbeesetten pattan ki az ágyból, mert – a zajos szomszédnak köszönhetően – eszébe jutott, hogy este nem vitte ki a kukát. Rekordidő alatt ér ki az udvarra, és teszi a kukát a ház elé. Rocky Balboára hajazó mozdulattal mutatja, a szomszédoknak, hogy ő a király.

06:55

Anya frissen zuhanyozva, felöltözve és illatozva, kedves puszival és simogatással felébreszti a gyerekeket.

Apa alsógatyában, kabátban és bakancsban rohan be az udvarról, levetkőzik és az ágyba bújik, majd három tizedmásodperc alatt mély álomba merül.

07.00

Anya elkészíti a gyerekek reggelijét, ellenőrzi a táskájukat, hogy mindent bepakoltak-e. Közben megigazítja a rúzsát.

Apa megjelenik a hálószoba ajtajában, majd egyik kezével a fenekét vakarva, másikkal az arcát dörzsölve bevonul a fürdőszobába. Magára zárja az ajtót, miközben egy ordas nagyot fingik és hangosan, elégedetten röhög magán.

07.15 

Anya megcsinálja a gyerekek haját, előbb az időjárás-applikációkon, majd saját bőrén ellenőrzi a kinti hőmérsékletet, és szükség esetén plusz rétegnyi ruhát készít elő a kicsiknek.

Apa bajnokoknak kijáró üdvrivalgás kíséretében örül emésztése reggeli eredményének, bekéri a telefonját a fürdőszobába, hogy lefotózhassa a wc tartalmát.

07.20 

Anya felöltözve, indulásra készen áll az előszobában, várja, hogy a gyerekek is elkészüljenek.

Apa megreggelizve, frissen borotválkozva, felöltözve, indulásra készen áll az előszobában, és megjegyzi, hogy nem érti, anya miért kel olyan korán, ha végül mindig egyszerre indulnak el otthonról.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry