Anya reggele, apa reggele

Nők, anyák, mi vagyunk azok, akik általában elveszünk a részletekben, akik alaposak vagyunk, kicsit talán túl is kattogunk, túlreagálunk, túlaggódunk dolgokat. Szeretünk előrelátók lenni, mindenre felkészülni, lazábban vagy szigorúbban tartott napirend szerint élni. Ezzel szemben a férfiak, apák, többnyire mindenhez könnyedébben állnak hozzá. Ez a(z) – korábban máshol megjelent – írásom tömören foglalja össze apa és anya közti különbséget, például a reggeli készülődéssel kapcsolatban. Vigyázat, némi irónia és önkritika nélkül nem ajánlott elolvasni!

06:00

Anya kétségbeesetten nyomja ki az ébresztőt, mielőtt az jelezne, nehogy a gyerek is felébredjen rá.

Apa felébred, mert elfeküdte a bal oldalát. Amikor látja, hogy anya már az ágy szélén ül, békés mosollyal az arcán visszaalszik, félálomban még megkérdezi, milyen nap van.

06:15

Anya végez a rövid ébresztő tornával, átszellőzteti a lakást, langyos citromos vizet iszik, beveszi a vitaminjait, nekilát a gyerekek tízóraijának.

Apa horkol.

06:22

Anya elkészült mindkét gyerek tízóraijával: a teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicsben sonka, tojás és egy kis avokádó van, a nagyobbiknak koktélparadicsomot tett mellé félbevágva, a kicsinek kimagozott szőlőt, mert azt szereti. Bekapcsolja a kávéfőzőt, miközben vasalni kezdi a blúzát.

Apa feriad egy pillanatra, mert az alsógatyája becsípte az egyik heréjét.

06:39

Anya kivasalta a blúzát, megette a korpás kiflijét és a mozzarelláját ruccolával, megitta a kávéját, zuhanyozni indul.

Apa félálomban, válogatott káromkodással morog a szomszédra, aki elképesztő zajjal húzza ki a kukáját a kapu elé. Minden egyes szitkozódásnak van alanya, állítmánya, tárgya és tucatnyi határozója. Büszke magára, amiért ilyen választékosan tud trágárkodni, elégedetten visszaalszik.

06:43

Anya a zuhany alatt végiggondolja a napját, a narancsbőr elleni masszírozóval átdörzsöli a combját és a fenekét, ránctalanító pempővel a dekoltázsát.

Apa kétségbeesetten pattan ki az ágyból, mert – a zajos szomszédnak köszönhetően – eszébe jutott, hogy este nem vitte ki a kukát. Rekordidő alatt ér ki az udvarra, és teszi a kukát a ház elé. Rocky Balboára hajazó mozdulattal mutatja, a szomszédoknak, hogy ő a király.

06:55

Anya frissen zuhanyozva, felöltözve és illatozva, kedves puszival és simogatással felébreszti a gyerekeket.

Apa alsógatyában, kabátban és bakancsban rohan be az udvarról, levetkőzik és az ágyba bújik, majd három tizedmásodperc alatt mély álomba merül.

07.00

Anya elkészíti a gyerekek reggelijét, ellenőrzi a táskájukat, hogy mindent bepakoltak-e. Közben megigazítja a rúzsát.

Apa megjelenik a hálószoba ajtajában, majd egyik kezével a fenekét vakarva, másikkal az arcát dörzsölve bevonul a fürdőszobába. Magára zárja az ajtót, miközben egy ordas nagyot fingik és hangosan, elégedetten röhög magán.

07.15 

Anya megcsinálja a gyerekek haját, előbb az időjárás-applikációkon, majd saját bőrén ellenőrzi a kinti hőmérsékletet, és szükség esetén plusz rétegnyi ruhát készít elő a kicsiknek.

Apa bajnokoknak kijáró üdvrivalgás kíséretében örül emésztése reggeli eredményének, bekéri a telefonját a fürdőszobába, hogy lefotózhassa a wc tartalmát.

07.20 

Anya felöltözve, indulásra készen áll az előszobában, várja, hogy a gyerekek is elkészüljenek.

Apa megreggelizve, frissen borotválkozva, felöltözve, indulásra készen áll az előszobában, és megjegyzi, hogy nem érti, anya miért kel olyan korán, ha végül mindig egyszerre indulnak el otthonról.

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s