Kóros esti szomjúság, pakoloditisz és fogkefeundor – a négyéves kor tünetei

Ahogy a lányom szépen gyűjtögeti éveit és tapasztalatait, úgy jelentkeznek nála időnként bizonyos tünetegyüttesek, amik általában mindig csak egy adott időszakra jellemzők. Más betegségei voltak kétévesen, majd egy év múlva, és más kórok jellemzik most, nem sokkal a negyedik születésnapja után. Gyanítom, hogy ezek a korosztályát érintő problémák, legalábbis más, hasonló korú gyerekek szüleivel beszélgetve ez a tapasztalatom.

Pakoloditisz

Tünetei: a felnőttektől érkező “pakolj el!” vagy “pakolás” szavak hallatán jelentkező, legkülönbözőbb reakciók. Hirtelen összeesés, végtagok használhatatlansága, váratlan hasfájás, csillapíthatatlan és kezelhetetlen fáradtság, halaszthatatlan vizelési inger, átmeneti hallászavar, kígyószerű mozgás, vonaglás a padlón.

Lefolyása: Az esetek többségében mélyről erőltetett sírás és hollywoodi színészeket kenterbe verő műbalhé kíséretében, csigatempójú pakolásba fulladva elmúlik.

Fogkefe-allergia

Tünetei: megmagyarázhatatlan módon kizárólag fogmosáskor jelentkeznek a tünetek, melyek hasonlóak a pakoliditiszéhez, időnként torzult időérzék is fellép. A gyermek ilyenkor a valósnál hosszabbnak érzi az eltelt időt, hajlamos két-három sikálásra azt gondolni, hogy már másfél-két perce mossa a fogát.

Lefolyása: Nehezen kipréselt könnycseppek mellett jellemzője még a tragikus fájdalommal torzított arc, és a lapockáig hátrahajtott fej. A felnőtt részéről érkező határozott beavatkozással pillanatok alatt megszűnik az allergiaroham.

Vetkőzés/öltözésfóbia

Tünetei: kritikusra lassuló mozgás, a végtagok átmeneti irányíthatatlansága, a test teljes koordinálhatatlansága, valamint a hát homorítása. Általában hirtelen fellépő, más irányú érdeklődéssel is jár, mint például a vetkőzéshez/öltözéshez távolról sem kapcsolódó kérdések megvitatása, vagy a figyelem tévé és egyéb ingerek általi lekötése.

Lefolyása: A gyermek mozgása teljesen lelassul, az álló testet itt is kizárólag a szülői beavatkozás képes előbbre lendíteni.

Kóros esti szomjúság

Tünetei: szinte sokkos állapot, kiszáradásra emlékeztető remegő test, követelődzés, félelem a szomjhaláltól.

Lefolyása: Jellemzően este, de mindenképp altatás idején jelentkezik, teljesen független a koroábban elfogyasztott folyadék mennyiségétől. Általában egyetlen korty víz elég a teljes gyógyuláshoz.

Váratlan segítség

Tünetei: korábban elképzelhetetlennek tartott feladatok egyedüli elvégzése, serénykedés a konyhában, törölgetés, felszólítás nélküli rendrakás, kézmosás, szájtörlés.

Lefolyása: legtöbbször valamilyen küszöbön álló program – szánkózás, strand, állatkert -, vagy ajándékozással járó ünnep – karácsony, húsvét, születésnap – emlegetésekor jelentkezik. Nagy valószínűséggel összefügg a gyermek várakozásaival. Félelmét attól, hogy esetleg nem kap semmit, vagy elmarad a beígért program, a váratlan segítségnyújtással próbálja csillapítani. Okos szülői magatartással a végtelenségig fenntartható, vagy igény szerint előidézhető állapot.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry