Jó lenne tudni

Nagyapám jól ismerte az időjárást. Tudta, hogy jön a lehűlés, ha megfájdult a térde. A Bénye felől érkező zivatarban mindig volt jég. Ha buborékot vert az eső a pocsolyákban, sokáig nem állt el. A havazást is tudta az öreg. Mindig mondta: megenyhült lyányom, nagy hó lesz holnap.

Nem tudom, hány évtized alatt gyűjtötte össze ezeket a tapasztalásokat. Nem tudom, hányszor tévedett, azt sem, pontosan hány ilyen félbölcsessége volt. De mindenképp szeretném néha én is előre tudni, hogy mi fog történni.

Jó lenne tudni, melyik hétfő lesz könnyű, melyik nehéz. Melyik levesem sikerül jól, melyik kevésbé. Bárcsak tudnám előre, jól alszom-e majd éjszaka vagy sem, hogy jól fog-e vagycsorázni a gyerekem.

Néha szeretném előre tudni, meddig fáj majd és mennyire, megszakad-e a szív vagy csak megreped, lesz-e elég könnyem vagy elapad, lecke lesz-e vagy csak feladat. Jó lenne tudni, leszek-e elég erős, vesztes leszek-e, győztes, áldozat vagy hős.

Jó lenne tudni néha, mennyire küzdelem, mennyire illúzió és mennyire szerelem.

Jó lenne érteni a természet szavát, tudni esőcseppből életet, halált; jó lenne néha előre tudni a film végszavát, jó lenne olykor ismerni a holnapi magam, akkor úgy aludhatnék el, hogy minden rendben van. Bárcsak sejthetném a szél fordulását, hogy nem hiába kérem az istenem áldását, jó lenne előre tudni, melyik irány a jó, hogy üzenjek-e, vagy most épp nem kell a szó, szeretném jelekből tudni, hogy jól teszem, hogy egy kis álmodozástól nem megy el az eszem, jó lenne tudni, hogy végül az enyém lesz-e, vagy csak akkor, ha elveszem.

Jó lenne tudni néha, mennyire végtelen, mennyire létezik és mennyire képzelem.

Jó lenne tudni, van-e jó és rossz döntés, vagy csak csukott szemmel kell tenni egy lépést, szeretném néha tudni, könnyű lesz-e vagy nehéz, hogy az én fejemben létezik-e csak az egész, jó lenne tudni, melyik az igazi, melyik a hamis, hogy talán hiába keltem fel ma is, jó lenne tudni, van-e értelme írni, vagy jobb lenne csak némán magam elé nézni, jó lenne tudni egyszer a lottószámokat, meg azt is, fel tudom-e nevelni a lányomat, jó lenne tudni, merre visz az utam, jó lenne tudni, hogy minden a helyén van, jó lenne tudni, mennyire csíp a paprika, hogy mennyire győztes az adott taktika, jó lenne tudni, hova lesz az elpattant buborék, hogy a borús égről hová lesz a kék, jó lenne tudni mekkora lesz holnap a hó, jó lenne tudni, zsibbasztó lesz-e vagy jó, jó lenne tudni, melyik érzés megy és melyik marad, hogy van-e egyáltalán sztori, s ha igen, hova halad, jó lenne a holnapot is előre tudni, legalább csak sejteni, meddig fogok jutni, jó lenne tudni, hogy a szívemre hallgassak-e vagy az agyamra, tudni, hogy aztán mennyire leszek mérges magamra.

Jó lenne tudni, a nap milyen színű felhők között megy le ma, jó lenne tudni, hogy valahol meghallgattatott az összes ima.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry