Valami történt éjjel

Valami történt éjjel. Nem, nem rossz álom, baleset vagy fakidőlés, betörő sem járt a házban, nem recsegtek a bútorok, nem is ropogtak, nem esett le kép a falról, nem szedte szét a nyest vagy a róka a kint felejtett teli szemeteszsákot, nem rázta a szél a redőnyt, nem kapcsolt ki a fűtés, nem sípolt a mikró. Csend volt, szinte hallható.

Csak az óra ketyegett fáradhatatlanul. A gyertyáról lecsurgó viasz megadón kezdett megfagyni, a kiteregetett ruhák szó nélkül tették a dolgukat, csak lógtak és száradtak kötelességtudón, a könyvek a polcon vigyázzban állva tűrték a sötétet, a tévé apró ledje is fegyelmezetten virrasztott, a hűtő csöndben őrizte hidegét, a sütő kicsit morcosan pihent, az édességes szekrény ajtaja szigorúan vigyázta a beletömött finomságokat, a függöny védelmezőn takarta el a bentet a kinttől, békében tette minden halk dolgát a sötétben. Miközben valami történt éjjel.

Valami történt éjjel. Összekacsintott a föld az éggel, és jött, csak jött, csak jött a hó, mint egy hűs borogatás, mint egy meleg simogatás, kesztyűt húztak a faágak, a háztetők sapkában állnak, minden olyan más, olyan tiszta és ragyogó, nyugodt és valahogy biztató, mintha azt mondaná a tél, hogy minden így van jól, és csak jön, csak jön, csak jön a hó, minden bajt betakaró, roskad súlya alatt a fenyő, a mogyoró, végre nem a sár az uralkodó, elment az eső a sötétséggel, valami történt éjjel.

Valami történt éjjel. Tél van végre, zokognak a szürke felhők, havat sírnak le a földre, ez a dolguk, nincs mit tenni, ha tél van, akkor hónak kell lenni, kicsit a lelket is betemetni. Más most minden, annyira más, pedig csak egy éjjel múlt el, de valami történt éjjel, belopódzott a tél a kertbe, a völgybe, a hegyre, kis nyugalom is jött a téllel, mintha azt üzenné, ne add még fel, helyreállt a világ rendje, mert végre újra tél van benne, mintha az lenne az üzenet: fáradj csak el, látod, néha én is pihenek.

Valami történt éjjel. Tele lett minden fehérséggel, csak hull, csak hull, csak hull a hó, maradjon így, ne múljon még el az, ami történt éjjel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s