Valami történt éjjel

Valami történt éjjel. Nem, nem rossz álom, baleset vagy fakidőlés, betörő sem járt a házban, nem recsegtek a bútorok, nem is ropogtak, nem esett le kép a falról, nem szedte szét a nyest vagy a róka a kint felejtett teli szemeteszsákot, nem rázta a szél a redőnyt, nem kapcsolt ki a fűtés, nem sípolt a mikró. Csend volt, szinte hallható.

Csak az óra ketyegett fáradhatatlanul. A gyertyáról lecsurgó viasz megadón kezdett megfagyni, a kiteregetett ruhák szó nélkül tették a dolgukat, csak lógtak és száradtak kötelességtudón, a könyvek a polcon vigyázzban állva tűrték a sötétet, a tévé apró ledje is fegyelmezetten virrasztott, a hűtő csöndben őrizte hidegét, a sütő kicsit morcosan pihent, az édességes szekrény ajtaja szigorúan vigyázta a beletömött finomságokat, a függöny védelmezőn takarta el a bentet a kinttől, békében tette minden halk dolgát a sötétben. Miközben valami történt éjjel.

Valami történt éjjel. Összekacsintott a föld az éggel, és jött, csak jött, csak jött a hó, mint egy hűs borogatás, mint egy meleg simogatás, kesztyűt húztak a faágak, a háztetők sapkában állnak, minden olyan más, olyan tiszta és ragyogó, nyugodt és valahogy biztató, mintha azt mondaná a tél, hogy minden így van jól, és csak jön, csak jön, csak jön a hó, minden bajt betakaró, roskad súlya alatt a fenyő, a mogyoró, végre nem a sár az uralkodó, elment az eső a sötétséggel, valami történt éjjel.

Valami történt éjjel. Tél van végre, zokognak a szürke felhők, havat sírnak le a földre, ez a dolguk, nincs mit tenni, ha tél van, akkor hónak kell lenni, kicsit a lelket is betemetni. Más most minden, annyira más, pedig csak egy éjjel múlt el, de valami történt éjjel, belopódzott a tél a kertbe, a völgybe, a hegyre, kis nyugalom is jött a téllel, mintha azt üzenné, ne add még fel, helyreállt a világ rendje, mert végre újra tél van benne, mintha az lenne az üzenet: fáradj csak el, látod, néha én is pihenek.

Valami történt éjjel. Tele lett minden fehérséggel, csak hull, csak hull, csak hull a hó, maradjon így, ne múljon még el az, ami történt éjjel.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry