Anyák klubja

Van, nagyon ritkán, de van, hogy a szokásosnál kicsit hamarabb érkezem a lányomért az oviba. Mivel korábban ilyenkor mindig rámpirított: „anya, de hát még nem is jáccsottam!!”, ezért a nyugalom érdekében inkább türelmesen várok a soromra. A bejárattól tizenöt lépésnyire üldögélek az autóban, zenét hallgatok, elképzelem, milyen boldogan szalad majd hozzám.

Figyelem közben a többi anyukát: szoknyásak, tűsarkasak, farmerosak, tornacipősök, bakancsosak, csizmásak. Ki szép, rendezett hajjal, más szigorú copffal, megint más szórakozott szerte-tincsekkel.

Ahány stílus, ahány frizura, annyi lehet a gond is. Vita az anyóssal, levelezés a NAV-val, ügyintézés az OEP-pel, harc a mobilszolgáltatóval, idegeskedés a nagyobbik felvételije miatt, gyomorgörcs, mert a kisebbik nem eszik rendesen. Közben mindannyian agyalunk még azon is, mi legyen a vacsora, mikor üljünk le játszani a gyerekkel, kinek mi legyen a karácsonyi ajándéka, milyen színű legyen a dekoráció, ki menjen majd kihez, hogy oldjuk meg az egyetlen kimenős estét a hónapban.

Nézem ezeket az ízig-vérig harcos asszonyokat, s büszkeséggel tölt el, hogy én is ennek a titkos társaságnak, az anyák klubjának a tagja lehetek.

Olyan erő van bennünk, ami családokat tart életben. Megyünk, tesszük a dolgunkat megalkuvás nélkül, álhatatosan. Küzdünk a démonainkkal, hol betegen, hol egészségesen; hol frissen, hol pedig fáradtabban. De soha, egyetlen pillanatra sem állunk meg. Mert a mindennapok unalmas, olykor lényegtelennek tűnő, mégis oly fontos feladatait csak mi tudjuk katonás rendbe állítani. Zsonglőrködünk a teendőkkel, egyik kezünkben a kötelezettségeket, másikban önmagunk néha megkopott kis vágyait tartva egyensúlyozunk. Minden egyes nap. Minden egyes órában.

És tizenöt lépés alatt képesek vagyunk a legsötétebb gondokat is jó mélyre eldugni, mert a gyereket aztán pont nem érdekli, hogy tíz perce még a postán üvöltöztünk egy elveszett küldemény miatt. Neki sokkal fontosabb, hogy megtalálta a kedvenc kék autóját.

És tényleg, nincs annál lényegesebb, hogy mindenki megtalálja a kedvenc kék autóját.

Őserő van bennünk.

Legutóbbi bejegyzések

Oviból család

Most lehet elrontani

Hogy létezel

Egy óvónő lánya voltam

Jó is lenne

Összes írás

Copyright 2022, Anett Kőváry